Kanser tedavisi gören 5-10 yaş arası çocukların kendilerine ve ailelerine yönelik algılarının aile çizimleri yoluyla incelenmesi
An investigation of family drawing of 5-10 year old children receiving cancer treatment
  1. Tez No: 495684
  2. Yazar: ŞEHNAZ İLKİLİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser tedavisi, Aile algıları, Çocuk çizimleri, Aile çizim testi, Childhood cancer, Family perceptıon, Childhood drawing, Family drawing test
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Hastaneye yatmanın çocuğun gelişimi ve aile ilişkileri üzerinde çeşitli olumsuz etkileri vardır. Bu araştırma, 5-10 yaş arası çocukların hastalık ve tedavi süreci içerisinde kendilerini ve ebeveynlerini nasıl algıladığını resim çizme yoluyla incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda kanser tedavisi gören çocukların 'aile algılarıyla' ilgili resim yapmaları istenmiştir. Nitel olarak desenlenen araştırmada olgubilim modeli kullanılmıştır. Çalışma grubunu ise Mersin ve Adana illerinde bulunan Sağlık Bakanlığına bağlı iki farklı hastanede tedavi gören 5- 10 yaş arası 26 çocuklar oluşturmuştur. Toplanan veriler kategorisel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler belirtilme sıklığına (f) göre değerlendirilmiştir. Kanser tedavisi gören çocukların çizimleri benzer özelliklerine göre 4 kategoride toplanmıştır. Kategoriler çizim düzeyi, renk seçimi, eksik figür ve abartılı figür çizimi olarak belirlenmiştir. Bulgular kuramsal temeller ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hospital admision has negative effects on children and families. This qualitatively designed research is aimed to investigative children's perception about themselves and about their families during the hospitalized treatment period. Children were asked to draw pictures of their families and themselves. A qualitalive phenomenological model is used as a technique to collect the data. The study group consisted of 26 hospitalized children aged between 5 and 10 having cancer treatment. Data were analyzed with categouized analysis method, using freguency distributions. Drawings were categorized into 4 categories depending on similarity criteria. These similarities were labeled as level of drawings, choices of color, incomplete figuration and exaggenated figuration in drawings. Findings were discussed based on the theoretical framework.