Yalçın Tosun'un hikâyeleri üzerine bir inceleme
A study on the stories of Yalçın Tosun
- Tez No: 495736
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN MURAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yalçın Tosun, edebiyat, hikâye, aile, çocukluk, Yalçın Tosun, literature, story, family, childhood
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çalışmamız iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yazarın eserleri ve edebi kişiliğine değinilmiştir. Hayatına yer verilmemişti. Tosun, gerek söyleşilerde gerekse röportajlarında olsun hayatı ile ilgili bilgi vermekten kaçınmış; kendisi ile yapmak istediğimiz röportaj teklifimizi geri çevirmiş ve bütün görüşme teşebbüslerimizi kesin bir dille reddetmiştir. Hayatı ile ilgili basına yansıyan ciddi bir bilginin olmaması, hikâyelerinin incelenmesinin daha önemli olduğunu belirtmesi ve bu şahsi isteğine saygı duyulması gerektiğinden hayatı ile ilgili bir inceleme yapılamamıştır. Araştırmamızda hayatının bilinmemesinden kaynaklı oluşan eksikliklerden yazar sorumludur. İkinci bölümde ise Yalçın Tosun'un hikâyeciliği ele alınarak incelenmiştir. Bu bölümde yazarın 4 hikâye kitabında yer alan toplam 72 hikâye, çeşitli açılardan değerlendirilmiştir. Yazarın hikâyeleri içerik, olay örgüsü, kişiler, bakış açısı, zaman, mekân ve üslup yönünden değerlendirilmiştir. Yalçın Tosun, hikâyelerinde bireyin iç dünyasına eğilmiş, bireyin kalabalıktaki yalnızlığını, çaresizliğini, kadere boyun eğişini ve ötekileştirilmesini anlatmıştır. O, hikâyeleri okuyanı huzursuz ederek en derine atılan bireysel veya toplumsal sorunları ele alır. Yalçın Tosun'un her kesimden kişilerin ele alındığı hikâyelerinde her yaşta ve cinsiyette kişiler ile karşılaşmak mümkündür. Ancak erkekler kadınlara oranla daha az karşımıza çıkar, çocuklar ise tüm duygusallığı ile çoğu hikâyesinde varlığını sürdürmektedir. Hikâyelerde birinci ve üçüncü tekil kişili anlatıcıların yanı sıra çoklu anlatıcı ile anlatılan hikâyelerin sayısı oldukça fazladır. Hikâyelerde mekân, kurguya göre farklılık göstermektedir. Tanıdık kişilerin çarpık ilişkilerini anlatırken oda, ev, iş yeri gibi dar mekânları kullanırken; yalnız insanları anlatırken taşrayı kullanır. Hikâyelerde gerçek bir yerin özellikleri anlatılabildiği gibi tamamen hayal ürünü olan bir mekândan da bahsedilebilmektedir. Mekânlar özellikle kişilerin iç dünyalarını yansıtmak için kurgulanmıştır. Hikâyelerde zaman, hikâyelerde genellikle kısa bir ândır. Zaman kurgulanırken genellikle geriye dönüşler ile kişilerin geçmişleri hakkında bilgi verilmiştir. Yalçın Tosun, hikâyelerinde konuşma dilinin özelliklerini yansıtan yalın bir dil tercih etmiştir. İç monolog, diyalog ve iç diyalog teknikleri ve simgeler ile güçlü bir üslup oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
The study is constituted of two main parts. In the first chapter, while the works and the literary personality of the author were mentioned, his life was not touched on. Tosun has avoided of giving information about his life in his interviews and he adamantly declined all of our attempts. No analysing about his life could be carried out in this study due to the fact that any news in the press about his life was not appeared, he emphasized on the importance of studying on his stories rather than his life and it is essential to respect his personal desire. The author is responsible for the lacks in this study arising from not knowing much about his life. In the second chapter, the narration of Yalçın Tosun was studied. In this chapter, totally 72 stories from his 4 story books were considered from various aspects. The stories of the author were evaluated in terms of content, plot, characters, point of view, setting and tone. Yalçın Tosun narrates about the inner world of the person, person's loneliness in the crowd, despair, acceptance of his destiny and being marginalised. He approaches personal or social problems, which repressed deep inside, by making the readers of his stories uneasy. It is possible to encounter with people from every age and sex in Yalçın Tosun's stories in which people from all strata are gone around. However, men are come across less when compared to women, and children continue their existence with all emotionality in most of his stories. Besides first person and third person singular narrators, the number of the stories with multiple narrators is quite a lot. The setting in his stories varies with respect to the fiction. While he is using narrow places like room, house and work place when describing notable people, he uses rural once describing lonely people. As the features of a real place can be depicted in his stories, a completely imaginary place can also be referred. The places are especially fictionalised in order to reflect the inner worlds of the characters. The time in the stories is usually a short instant. While setting the time, information about the backgrounds of the characters are given with flashbacks. Yalçın Tosun preferred a plain language that reflects the features of the spoken language. With internal monologue, dialogue and internal dialogue techniques and symbols, he created a strong tone.