Doğum öncesi genetik müdahalenin hukuki etkileri
Legal effects of prenatal human genome editing
  1. Tez No: 495748
  2. Yazar: ALİ SEFA TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVTAP METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Hukuk, Genetics, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gen, Genetik, Genetik Müdahale, Genetik Mühendisliği, Prenatal, CRISPR/Cas9, Genom, İnsan Genomu, İnsan Genom Projesi, Gene, Genetic, Genetic Editing, Genetic Engineering, Prenatal, CRISPR/Cas9, Genome, Human Genome, Human Genome Project
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, doğum öncesinde insan genomuna yapılacak genetik müdahalenin hukuki etkileri incelenmektedir. Çalışmamızda doğum ve doğum öncesi kavramları ile genetik bilimine yönelik temel kavramlar açıklanarak bilimsel temel oluşturulmakta, genetik müdahale ve son yıllarda oldukça yoğun olarak gündemi meşgul eden insan genom projesi ve CRISPR/Cas9 teknikleri ana hatlarıyla belirtilmektedir. Oluşturulan bilimsel temel ışığında CRISPR/Cas9 yöntemiyle doğum öncesi genetik müdahalenin etik ve dini tartışmalara ne şekilde konu olduğu, buna ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuat ile kurum ve kuruluşların çalışmaları açıklanmakta ve CRISPR/Cas9 yöntemiyle doğum öncesi genetik müdahale sonucunda ne gibi hukuki sorunların ortaya çıkabileceği tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis handles the legal effects of pretanal human genome editing. In my research, I tried to manifest a scientific base by indicating birth and prenatal concepts with general notions of genetic science, and explained the essentials of genetic editing with human genome project and CRISPR/Cas9 technique which has been considerably occupying the scientific agenda during the recent years. In light of the mentioned scientific base, my thesis includes certain explanations on how the prenatal genetic editing by CRISPR/Cas9 method has been a subject for ethical and religious arguements, relevant domestic and international legislation with studies of legal bodies and argues certain possible legal problems which may arise out of prenatal genome editing with CRISPR/Cas9 method.