Medyanın gündelik hayatı dönüştürmesi, etkileri ve sonuçları
The transformation of the media into everyday life, its effects and consequences
- Tez No: 495758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE CEYDA ILGAZ BÜYÜKBAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Gündelik Hayat, Medya, İdeoloji, Moda Gündemleri, Beden Temsilleri, Yeme-İçme Alışkanlıkları, Mekân Kurguları, Kimlik Kurguları, Dekonstrüksiyon, Everyday Life, Media, Ideology, Fashion Agendas, Body Representations, Eating-Drinking Habits, Space Fiction, Identity Fiction, The Deconstruction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Sürekli bir değişimin ve dönüşümün var olduğu bir dünyada hiçbir şey aynı kalmamaktadır. Bu anlamda kapitalizm, tüm dünyada köklü değişimlerin yaşanmasına yol açan önemli gelişmelerden biridir. Kapitalizm, üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan ekonomik sistemdir. Türkiye, bu sisteme 1980'lerde entegre olmuştur ve büyük ölçekli değişimler yaşamıştır. Türkiye'nin ekonomik yapısında yaşanan değişimler, medyanın sahiplik yapısında da önemli değişimlere neden olmuştur. Medyanın sahiplik yapısında yaşanan köklü değişimler, gündelik hayat pratiklerinin de değişimine yol açmıştır. Yaşanan değişimler sonucunda bir kâr holdingine dönüşen medya, gündelik hayat pratiklerini tüketim olgusu çerçevesinde yeniden inşa etmiştir. Bu çalışmada, medyanın gündelik hayat pratiklerini nasıl değiştirdiği ve dönüştürdüğü gösterilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the world where there is constant change and transformation, nothing is the same. In this sense, capitalism is one of the important developments that have led to radical changes all over the world. Capitalism is an economic system based on the private ownership of the means of production and their operation for profit. Turkey has integrated in this system in the 1980s and has undergone major scale changes. Changes in the economic structure of Turkey have also caused significant changes in the ownership structure of the media. The radical changes in the ownership of the media have led to the change of everyday life practices. The media transformed into a profit company as a result of the changes, have rebuilt the practices of everyday life within the context of consumption. This study also attempts to show how the media has changed and transformed the practices of everyday life.