Hz. Peygamber döneminde sosyal hizmetler
Social services in the reign of Prophet Mohammed
- Tez No: 495772
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GEMİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyal Hizmetler, Tarih, Religion, Social Services, History
- Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, sosyal hizmet, çocuklar, gençler, yaĢlılar, kadınlar, sağlık, yoksullar, engelliler, göçmenler, köleler, The Prophet Mohammed, social service, children, youths, vomen, health, poor, disabled people, immigrants, slaves
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
Tarih boyunca değiĢik nedenlerden dolayı maddî-manevî yardıma muhtaç insanlar var olagelmiĢtir. Bu kimselerin içinde yaĢamıĢ oldukları zorlukları giderme adına farklı toplumlarda bir takım adımlar atılmıĢtır. Yardım ve desteğe muhtaç olanlara yönelik yapılan yardımlar bazen planlı bazen de plansız olarak yapılmıĢtır. Özellikle yirminci yüzyılda bağımsız bir bilim alanı olarak ortaya çıkan“sosyal hizmetler”toplumsal hayatta yaĢam mücadelesi veren ve belirli zorluklar içerisinde hayatını sürdüren insanlara yönelik sistemli bir Ģekilde yardım ve destek politikaları ortaya koymuĢtur. Sosyal hizmetlerin belirli bir program dahilinde disipline ettiği yardım ve destek politikaları bir çok alanda seküler anlayıĢ içerisinde izah edilerek geliĢtirilmeye çalıĢılmıĢtır. Sosyal hizmetler, günümüzde her ne kadar seküler bir algı ve anlayıĢ içerisinde sistematize edilse de bu alana yönelik birçok pratik uygulama Hz. Peygamber döneminde değiĢik Ģekillerde tezahür ederek tarihteki yerini almıĢtır. O, özellikle toplum tarafından her türlü yardım ve desteğe muhtaç, kimsesiz, çaresiz ve dezavantajlı kimselere yönelik ıslah edici ve kalıcı çözümler sunmak suretiyle kendilerine yardımcı olmuĢtur. Resûlullah (sa) yardım ve desteğe muhtaç insanlara karĢı onların onur ve Ģahsiyetlerini incitmeden kendilerine sahip çıkmıĢtır. O‟nun destek ve yardımları sayesinde var olan sorun ve sıkıntılar giderilerek toplumsal hayat içerisinde farkındalık bilinci oluĢturulmuĢtur. Bu bilinç sayesinde farklı destek ve yardıma muhtaç olan kimselerde herhangi bir ayrımcılık ve ötekileĢtilmeye muhatap olmadan hayatlarını idame etmiĢlerdir. Hz. Peygamber, baĢta yetim ve çocuklar olmak üzere gençler, yaĢlılar, kadınlar, hastalar, fakirler, engelliler, göçmenler, köle ve mevâlî gibi gruplara içinde yaĢamıĢ oldukları zorlukları dikkate alarak maddî-manevî yönden sosyal hizmetler alanına kaynaklık eden birçok konuda önemli politikalar üreterek gerekli adımları atmıĢtır. O‟nun önleyici örnek uygulamaları sayesinde de farklı bazı sorun ve sıkıntılar daha fazla büyümeden çözüme kavuĢturulmuĢtur. Hz. Peygamber‟in sosyal hizmetler sahasına giren faaliyetleri sayesinde birçok kimse yaĢamla barıĢık bir Ģekilde hayatının sürdürerek, geleceğe umutla bakmıĢ ve nihayetinde hem bedenen hem de ruhen mutlu ve huzurlu bir hayata sahip olmuĢtur. Bu araĢtırma neticesinde Resûlullah (sa)‟ın toplumsal hayatın içerisinde varlığını idame ettiren, her türlü yardım ve desteğe muhtaç, farklı özellik ve yapıya sahip insanlara yönelik hem kurum bazında hem de kiĢi bazında yapılması gerekenler uygulamalar ortaya konmuĢtur.
Özet (Çeviri)
There have always been people who are in need of help materially and morally because of various reasons throughout history. The societies took some steps to eliminate these challenges experienced by their members. The support and help the societies provided for the ones in need could be planned or unplanned.“Social services”emerged especially in 20th century as a separate field of science brought about systematic policies of help and support for the people who tried to survive in societal life and lived in poverty. The aforementioned policies, disciplined by social services within a certain framework, were tried to be developed in a secular understanding in many fields. Today, social services are systematized in a secular perception and understanding. However, many practices in the field have taken place in history as they were in the reign of Prophet Mohammed and then they emerged in different forms. He performed improving and permanent solutions for the ones who are in need of support and help of the society, deserted, desperate and disadvantageous. The Prophet did something for the people without injuring their honor and personality. Thanks to His support and help, the existing problems and troubles were removed. Additionally, awareness was created in the society. It was this awareness that ensured for the people to sustain their life without being otherized and discriminated. The Prophet took necessary precautions by following policies sourcing for the field of social services. His policies considered, first the orphans and children, old, women, patient, poor, disabled, immigrant, slave and freed slaves. His preventive practices found solutions for the problems before they became more serious. The Prophet‟s activities in social services enabled a lot of people to live happily and peacefully. People were hopeful about the future thanks to these activities. This study presented the practices that should be realized individually or organizationally for the people who are in need of support and help by giving examples from Prophet Mohammed.