Hz. Peygamber'in görev ve sorumluluk verdiği kişiler ve gözettiği kriterler
Persons whom the Prophet assigned and gave responsibility and the criteria he considers
  1. Tez No: 659546
  2. Yazar: NİHAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA SAVAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, Görevlendirme, İstihdâm, Siyâset, Ehliyet, Prophet, Assignment, Employment, Politics, Proficiency
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 390
Özet
Hz. Peygamber'in İslâm'ı tebliğ ile, İslâm toplumunu, devletini ve medeniyetini temellendirdiği bir dönemde, ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda görev verdiği kişilerin tespiti son derecede ehemmiyetlidir. Bu önem, Hz. Peygamber'in gerek şahsi hayatının gerekse kurduğu devlet anlayışının İslam tarihinin ilk örneklerini teşkil ediyor olmasından kaynaklanmaktadır. İslâm'ın ilk döneminde idari, dini, sosyal, ekonomik, askeri vb. alanlarla ilgili belirlenmiş tüm görevlileri nasıl görebilirdik? Hz. Peygamber, İslâm dinini tebliğ faaliyetlerini yürütürken hangi özellikteki insanlara, ne çeşit görevler vermişti? Peygamberlik vazifesini yerine getirirken yardımcısı olan yönetimsel, dini, kişisel görevlilerinden kaç kişiyi, ne zaman, hangi şartlarda ve kaç farklı görevde vazifelendirmişti? Tüm görevlendirmelerinde hangi ortak kriterleri kullanmıştı? Elinizdeki araştırma işte bütün bu sorulara cevap aramayı hedeflemiştir. Hz. Peygamber'in resmi ya da özel, kısa yahut uzun süreli tüm görevlendirmelerini kapsamaya odaklanmıştır. Mesleki olmayan özel görevler veya dönemsel nitelikteki ve ihtiyaçlara binaen tevdi edilen görevlendirmeler de bu kapsamın içinde olmuştur. Asr-ı Saâdette var olan meslek ve sanatları değil; Hz. Peygamberin görev ve sorumluluk yüklediği neredeyse tüm kişilere ve öngördüğü kriterlere odaklanmıştır. Çalışmamız dört bölüm ve yetmiş iki alt başlıktan oluşmuştur. Her alt başlık için kısa ve öz nitelikte açıklama ve tespitlere yer verdik. Yönetimle ilgili yedi yüz otuz iki, dini konularla ilgili yüz on dokuz, özel hizmetleriyle ilgili yüz yirmi sekiz olmak üzere toplam dokuz yüz yetmiş dokuz görevlendirme tespit ettik. Edindiğimiz veriler ışığında görevlendirmelere konu olan kriteler için on üç başlık altında değerlendirmelerde bulunduk.
Özet (Çeviri)
In a period when the Prophet Muhammed based the Islamic society, state and civilization by communicating Islam, it is extremely important to determine the people he has assigned in all fields he needs. This importance, It is due to the fact that both the personal life of the Prophet and his understanding of the state he established constitute the first examples of Islamic history. In the first period of Islam, administrative, religious, social, economic, military etc. How could we see all the assigned officials related to the fields? What kind of duties did the Prophet assign to the people of which characteristics while carrying out the activities of preaching the religion of Islam? In fulfilling his prophetic duty, how many of his assistants, administrative, religious, and personal officials, was he assigned when, under what conditions and in how many different tasks? What common criteria did he use in all his assignments? The present research aims to answer all these questions. It focuses on covering all the official or private assignments of the Prophet, short or long term. Non-professional special duties or assignments of periodic nature and assigned based on needs were also included in this scope. It is not the professions and arts that existed in the Era of Saâd; It focused on almost all those to whom the Prophet assigned duties and responsibilities and the criteria he foresaw. Our study consists of four chapters and seventy-two subtitles. We have included brief and specific explanations and determinations for each subtitle. We have identified nine hundred and seventy-nine postings, seven hundred and thirty-two related to administration, one hundred nineteen on religious matters, and one hundred and twenty-eight on special services. In the light of the data we obtained, we made evaluations under thirteen titles for the criteria subject to assignments.