Türkiye'de roman tartışmaları ve Türk romanının gelişimi
Novel discussions in Turkey and progress of Turkish novel
- Tez No: 495778
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEN ŞATIROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Novel, Discussion, Society, Sociology, Politics
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Türkiye'de roman yeni bir edebi türdür. Batı kaynaklı bu sanat, ülkemizdeki bir buçuk asırlık serüveninde yerli olabilmeyi başarmıştır. Roman sanatının yerli nitelik kazanmasını sağlayan en önemli kaynak, edebiyat ve toplumun karşılıklı olarak birbirini etkilemesi gerçeğidir. Çalışmamızda bu gerçeği esas alarak, Türk toplum tarihinin yakın dönemindeki serüveni ile roman sanatının gelişimi arasındaki etkileşimi inceledik. Roman, Türk aydını arasında öncelikle toplumsal tartışma işlevine sahip bir metin olarak kabul gördü. Türk düşüncesindeki en kalıcı ürünler de siyasal alanın ve toplumsal hayatın tartışıldığı örnekler olmuştur. Türk toplumunun son bir buçuk asırlık serüveninde, siyasi tercihlerimiz toplumumuza yeni bir biçim kazandırmıştır. Türk toplumunun bu tecrübesi edebiyatta da karşılığını bulmuş, siyasi beklentilerimiz aydınlarımızın yazdıkları romanlarda tartıştıkları konuları şekillendirmiştir. Fakat aynı zamanda Türk aydını, siyaset eleştirisini, siyasi beklenti ve önerilerini roman üzerinden yapmıştır. Bu etkileşim, Türk toplum tarihi ile roman sanatının ülkemizde ne derece yakın olduğunu göstermektedir. XIX. yüzyıl Osmanlı devlet tecrübesi, Cumhuriyetin ilanından II.Dünya Savaşı'nın sona ermesine kadar geçen süre ve II.Dünya Savaşı sonrası dönem, farklı devlet siyasetimizin yürürlükte olduğu dönemlerdir. Her dönemde Türk düşünce ve siyasi hayatının gündemindeki konular Türk aydınının yazdığı romanlarda tartışılmıştır. Türk romanının ana sorunu da farklı siyasi istikametimizin olduğu her üç dönemde değişim göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, the novel is a new literary type of art. This art originating from the West succeeded to be native through the adventure in our country during one and half century. The most important source, providing the novel art to have a native qualification, is the reality that the literature and society affects each other mutually. Based on this reality in our study, we examined the interaction between the near term adventure of Turkish society history and the progress of novel art. The novel was accepted through Turkish intellectuals initially as a text having social discussion function. The most lasting works of Turkish thinking are the examples in which the political area and social life is discussed about. In the adventure of Turkish society during the recent one and half century, our political options have brought a new type to our society. This experience of Turkish society has got its worth in literature, our political expectations have shaped the topics of which intellectuals discussed in the novels they wrote. However, in the same time Turkish intellectual has made his political criticising, political expectation and suggestions through the novel. This interaction shows the proximity degree of Turkish society history and the novel art in our country. The experience of Ottoman goverment in 19th century, the period from proclaim of Turkish Republic to the last of 2nd World War, and the period after 2nd World War are the terms running different government politics. In each period, the topics which were available on the agenda of Turkish thinking and political life were discussed in the novels Turkish intellectual wrote. The basic problem of Turkish novel changed in each three periods which had different political directions.
Benzer Tezler
- Edebiyat ve marjinallik: Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatında (1940-1980) marjinallik ve marjinal tiplerin toplumsal kökenleri
Literature and marginality: Marginality and social origins of marginal types in Republic Period Turkish literature (1940-1980)
CAFER BİDAV
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
SosyolojiMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. CEM DOĞAN YAŞAT
- About the progress of postmodernism in Turkey and America by examining postmodernist elements in Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş, Paul Auster and Don Delillo (Kara Kitap, Benim Adım Kırmızı, Gölgesizler, Bin Hüzünlü Haz, City of Glass, The Locked Room, White Noise, Underworld)
Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş, Paul Auster ve Don Delillo'da (Kara Kitap, Benim Adım Kırmızı, Gölgesizler, Bin Hüzünlü Haz, City of Glass, The Locked Room, White Noise, Underworld) postmodernist öğelerin ve yabancılaşma kavramının incelenmesi ve postmodernizmin Amerika ve Türkiye'deki gelişimi üzerine
ZEKİ KANDAŞOĞLU
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Amerikan Kültürü ve EdebiyatıVan Yüzüncü Yıl Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BÜLENT CERCİS TANRITANIR
- Farklılığın anlatısı: Türk romanında Kürt kadının temsili
The narrative of differences: representation of Kurdish women in Turkish novel
NAZİME CEREN SALMANOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Halkla İlişkilerAnkara ÜniversitesiHalkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ESER KÖKER
- Türk hikâye ve romanında marjinal söylem, karşı kültür ve yeraltı edebiyatı (2001-2020)
Marginal discourse, counter culture and underground literature in Turkish story and novel (2001-2020)
DEMET YILMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Türk Dili ve EdebiyatıSüleyman Demirel ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ CAFER GARİPER
- Bağımsızlık sonrası Kırgız tarihi biyografik romanı
Эгемендүүлүктөн кийинки кыргыз тарыхый биографиялык романдары
HALİT AŞLAR
Doktora
Türkçe
2012
Türk Dili ve EdebiyatıKırgızistan-Türkiye Manas ÜniversitesiTürkoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. LAYLİ ÜKÜBAYEVA
PROF. DR. ORHAN SÖYLEMEZ