Geri Dön

About the progress of postmodernism in Turkey and America by examining postmodernist elements in Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş, Paul Auster and Don Delillo (Kara Kitap, Benim Adım Kırmızı, Gölgesizler, Bin Hüzünlü Haz, City of Glass, The Locked Room, White Noise, Underworld)

Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş, Paul Auster ve Don Delillo'da (Kara Kitap, Benim Adım Kırmızı, Gölgesizler, Bin Hüzünlü Haz, City of Glass, The Locked Room, White Noise, Underworld) postmodernist öğelerin ve yabancılaşma kavramının incelenmesi ve postmodernizmin Amerika ve Türkiye'deki gelişimi üzerine

  1. Tez No: 738826
  2. Yazar: ZEKİ KANDAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT CERCİS TANRITANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Sosyoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Sociology, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 114

Özet

Tanımı konusunda net bir açıklaması olmayan postmodernizm akımının her alanda olduğu gibi edebiyatta da köklü değişimler yarattığı yadsınamaz bir gerçektir. Gelişimi, ortaya çıkışı ve tanımı hakkında halen çeşitli tartışmalar yapılmaktadır.İçeriğine benzer şekilde, kendisi de böyle bir kafa karışıklığı yaratan bu hareket, bize hem postmodernizmin ne olduğu hem de nasıl ilerlediğini gözlemlemek açısından çeşitli kültür ve toplumlarda aynı ve farklı özellikleri göstermektedir.Türk Edebiyatı için yeni sayılabilecek bu akım, Batı toplumlarının nispeten uzun zamandan beri aşina olduğu bir kavramdır.İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra önemli bir yayılma gösteren bu tutum/hareket/yaşam biçimi, farklı alanlarda sayısız örneğiyle artık hayatımızdadır. Daha çok kapitalist yaşam biçimi ile ilişkilendirilen postmodernizm, bireyi ve sorunlarını önemsemektedir.Yabancılaşma da bu sorunların başında gelmektedir.Sanayileşme ve kentleşme ile beraber ortaya çıkan yabancılaşma kavramının postmodernist edebiyat akımın bir özelliği olup olmadığı tartışılmaktadır. Bu çalışmamızda farklı toplum ve kültürlerin farklı yazar ve eserlerini inceleyerek postmodernizm akımının hem tarihini hem de gelişimini incelemeye çalışacağız. Yabancılaşma ve Postmodernizmin Türk ve Amerikan Edebiyatındaki yerini daha iyi anlayabilmek için Türk ve Amerikan Edebiyatından seçtiğimiz dört postmodernist yazar Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş, Paul Auster ve Don Delillo'nun iki romanını inceleyeceğiz. Bu tez, Türk ve Amerikan Edebiyatından seçilmiş 8 romanı inceleyerek ve bu iki toplumun edebiyat tarihlerinden yola çıkarak; postmodernizm akımından ne denli etkilendiklerini ya da postmodernizmi ne kadar etkilediklerini tartışmaya çalışmaktadır.

Özet (Çeviri)

It is an undeniable fact that the postmodernism movement, which does not have a clear explanation for its definition, has created radical changes in literature as well as in every field. There are still various debates about its development, emergence, and definition. Similar to its content, this movement, which itself creates such confusion, shows us the same and different characteristics in various cultures and societies in terms of observing what postmodernism is and how it progresses. This trend, which can be considered new to Turkish Literature, is a concept that Western societies have been familiar with for a relatively long time. This attitude/movement/lifestyle, which spread significantly after the Second World War, is now in our lives with countless examples in different fields. Postmodernism, which is mostly associated with the capitalist lifestyle, cares about the individual and its problems. Alienation is one of these problems. It is discussed whether the concept of alienation, which emerged with industrialization and urbanization, is a feature of the postmodernist literary movement. In this study, we will try to examine both the history and the development of the postmodernism movement by examining different authors and works of different societies and cultures. In order to understand the importance of alienation and postmodernism in Turkish and American Literature well, eight novels by four postmodernist writers Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş, Paul Auster, and Don DeLillo will be examined which were selected from Turkish and American Literature. This thesis tries to discuss how much they were influenced by the postmodernism movement or how much they influenced postmodernism by examining 8 novels selected from Turkish and American Literature and starting from the literary histories of these two societies. Keynotes: Postmodernism, Turkish Literature, American Literature, Alienation, Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş, Paul Auster, Don DeLillo)

Benzer Tezler

  1. Mimarlık, konut ve kadın

    Architecture, home and woman

    NİLAY ÜNSAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    DOÇ.DR. TÜRKAN ULUSU URAZ

  2. Türkiye'de güncel sanatın yeri ve önemi üzerine sanatçı uzman-izleyici ve alıcı görüşleri

    The views of artist, expert viewers and art gallery dealers on the place and importance of comtemporary art in Turkey

    HATİCE GÜR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Güzel SanatlarDumlupınar Üniversitesi

    Resim Bölümü

    PROF. DR. ADNAN TEPECİK

  3. Türkiye'de İslami feminizm sorunsalı

    Islamic feminism problem in Turkey

    AYŞE BETÜL TANRIVERDİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    SosyolojiCumhuriyet Üniversitesi

    Sosyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CEMAL YALÇIN

  4. 20. yy. flüt dağarı üzerine bir inceleme

    Başlık çevirisi yok

    ZÜHRE TUSKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    MüzikDokuz Eylül Üniversitesi

    Müzik Ana Sanat Dalı

    DOÇ. ÖNDER KÜTAHYALI

  5. Örgüt kuramında modernden postmoderne geçiş: Toplam kalite yönetimi

    Transition from modern to postmodern in organizational theory: Total quality management

    CEREN DEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Kamu YönetimiBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

    Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SABRİNA KAYIKÇI