Türk medyasının mülkiyet yapısındaki değişimler: 2002-2014 yılları arasında Star Medya Grubu örneği
Changes at ownership form of Turkish media: Star Media case between 2002-2014
  1. Tez No: 495796
  2. Yazar: TİMUR OSMAN GEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Star Medya Grubu, Medya, Star Gazetesi, Eleştirel Ekonomi Politik Yaklaşım, Medya Sahiplik Yapısı, Star Media Group, Media, Star Newspaper, Critical Economy Political Approach, Ownership Of Media
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 537
Özet
Bu tezin konusu, Türk basın sektörünün mülkiyet ve sahiplik yapısında yaşanan değişim süreci ve bu değişim sürecine bir örnek olarak Star Medya Grubu bünyesinde yer alan medya kuruluşlarıdır. Çalışma, 1980'li yıllarla birlikte dünyada ve Türkiye'de yaşanmaya başlanan yeniden yapılanma sürecinin, Türk basın sektöründe yarattığı değişim ve dönüşümü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, 1980 sonrası uygulamaya konulan neo-liberal politikalar ekseninde, basın sektörünün sahiplik yapısının değişen özellikleri, Star Medya Grubu örneğinde incelenmiştir. Çalışmada, Türkiye'nin ilk özel televizyon kanalını kuran Uzan Ailesi'nin sahibi olduğu Star TV, Kral TV, Star Gazetesi, Süper FM, Metro FM, Kral FM, Joy FM, Joy Türk FM, Rock FM, Radyo Alaturka, Hayat Dergisi ve Ses Dergisi'nin, 2002-2014 yılları arasındaki mülkiyet değişimleri eleştirel ekonomi politik yaklaşımla ele alınmıştır. Star Medya Grubu'nun farklı sahipliklerde şekillenen yapısı, literatür taraması ve nitel araştırma yöntemiyle incelemiştir.
Özet (Çeviri)
Subjects of this thesis are, period of change experienced on ownership form of Turkish media sector and media organizations which takes part in Star Media Group as an example of this period of change. This study aims to reveal transformation and change created on Turkish media sector by restructuring process that was in effect at the World and in Turkey on 1980s. In this regard, changing characteristics of media sector ownership form have been examined on Star Media Group case by neo-liberal politics line that was in use after 1980s. In this study, ownership changes, that occured between 2002-2014, of various foundations such as Star TV, Kral TV, Star Newspaper, Süper FM, Metro FM, Kral FM, Joy FM, Joy Türk FM, Rock FM, Radio Alaturka, Hayat Journal and Ses Journal that Uzan family who found first Private television channel had, have been discussed with a critical economy politics approach. Form of Star Media Group, that is shaped by different ownerships, has been examined with literature review and qualitative research methods.