Zâtî Süleyman Efendi, Şerh-i Kasîde-i Ferîde li-İsmâ'îl Hakkî (Metin-inceleme)
Zâtî Süleyman Efendi, Şerh-i Kasîde-i Ferîde li-İsmâ'îl Hakkî (Text-analysis)
  1. Tez No: 495863
  2. Yazar: ELİF ŞENLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİD NAZAR MAHDUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zâtî Süleyman Efendi, İsmail Hakkı Bursevî, Şerh, Şerh Edebiyatı, Tasavvuf Edebiyatı, Divan Edebiyatı, Zâtî Süleyman Efendi, İsmail Hakkı Bursevî, Commentary, Commentary Literature, Sufi Literature, Divan Literature
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışmanın konusunu 18. yüzyılda yaşamış Zâtî Süleyman Efendi'nin Şerh-i Kasîde-i Ferîde li-İsmâ'îl Hakkî isimli eserinin incelenmesi oluşturmaktadır. Tasavvufi şerhin bir örneği olan bu eserde Zâtî Süleyman Efendi, şeyhi İsmail Hakkı Bursevî'nin“Bir 'elif' bul mekteb-i irfânda evvel 'bâ'yı sor/ Kad hamîde eyleyüp 'yâ' gibi andan 'yâ'yı sor”şeklinde başlayan 19 beyitlik Türkçe kasidesinin şerhini yapmıştır. Çalışmanın giriş kısmında şerh kavramı ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde şair İsmail Hakkı Bursevî'nin ve şarih Zâtî Süleyman Efendi'nin hayatı ve eserlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde eserin muhtevası, yazılış sebepleri ve nüshaları üzerinde durularak metnin dil özellikleri, şerh usulü ve metinde yer alan tasavvufi kavramlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde seçilen üç nüsha karşılaştırılarak tenkitli metin transkripsiyonlu olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study comprises the examination of the work called Şerh-i Kasîde-i Ferîde li-İsmâ'îl Hakkî written by Zâtî Süleyman Efendi who lived in the eighteenth century. In this work, an example of sufistic commentary, Zâtî Süleyman Efendi expounded the work of his Sheikh İsmail Hakkı Bursevî which is a nineteen-coupled Turkish Kaside starting with the lines“Bir 'elif' bul mekteb-i irfânda evvel 'bâ'yı sor/ Kad hamîde eyleyüp 'yâ' gibi andan 'yâ'yı sor”. General information on commentary concept is given in the introduction. In the first part, the poet İsmail Hakkı Bursevî's life and the commentator Zâtî Süleyman Efendi's life are discussed with their works. Regarding the content of aforementioned work, the reasons why the work is written and its copies, the linguistic properties of text, commentary method and the sufistic notions of the work are examined in the second part of this study. Afterward, the criticised text and the transcription are given by comparing the selected copies in the third part.