İnfertilite tanısı almış erkeklerin ruhsallıklarının narsisizm ekseninde projektif testler aracılığıyla incelenmesi
Psychological evaluation of men diagnosed with infertility on the axis of narcissism by projective tests
  1. Tez No: 495867
  2. Yazar: ALPEREN AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE TEVFİKA İKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Rorschach Testi, Tematik Algı Testi, Narsisizm, Narsisistik Savunmalar, Özdeşim, İnfertility, Rorschach Tests, Tematik ApperceptionTest, Narcissism, Narcissistic Defenses, İdentification
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın konusu infertilite tanısı almış erkeklerin ruhsallıklarının narsisizm ekseninde incelenmesidir. Çalışmanın amacı, araştırmaya katılan altı hasta üzerinden hastaların narsisistik yapılanmaları, savunmaları ve özdeşimlerinin projektif testler aracılığıyla incelenmesidir. Çalışmanın kuramsal temeli psikanalitik kuram olmakla birlikte projektif testler Fransız Okulu'na göre yorumlanmıştır. Araştırma primer infertilite tanısı almış altı erkek hasta ile yürütülmüştür. Projektif yöntemlerin tercih edildiği araştırmada sırasıyla klinik görüşme, Rorschach Testi ve Tematik Algı Testi kullanılmıştır ve test sonuçları Fransız Okulu'na göre değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre infertilite tanısı almış erkeklerin narsisistik olarak yetersiz bir benlik algısına sahip olduğu görülmüştür. Aynı zamanda hastalar narsisistik savunmaları kullanmakta yetersiz kalmakta ve buna bağlı olarak depresif duygulanım açığa çıkmaktadır. Hastalar erkeksi bir özdeşim kuramamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The subject of this study investigating psyche of infertile men on the axis of narcissism. The study aims to investigate narcissistic structures and defenses and identifications of infertile man via six patients using projective tests. The theoretical framework of the study is determined by psychoanalytic theory and projective tests results are interpreted according to French School. Projective methods are preferred for this study and clinical interwiev, Rorschach test and Thematic Apperception Test used respectively. This study's results shows that infertile men have narcissistically inadequate ego perception. Also patients are not able to use narcissistic defenses successfully and with that depressive affects emerges. Patients are not able to do masculine identifications.