Belediyelerin yerel hizmet üretiminde sivil toplum kuruluşlarının rolü
The role of non governmental organizations in local provide services of municipalities
- Tez No: 495877
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KURTULUŞ AYDAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşları, Yerelleşme, Belediyeler, Katılım, Non-Governmental Organizations, Decentralization, Municipalities, Participation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Son dönemde dünyada yaşanmakta olan değişim ve dönüşümler ekseninde kamu yönetimine yönelik olarak yeni görüşler ve tartışmalar yaşanmaktadır. Tartışmaların odak noktasını, kamu yönetiminin yeniden tanımlanması, merkezi yönetim şeklinden yerel yönetimlere doğru yetki ve görev paylaşımı, devri, katı ve hiyerarşik bir yapılanmadan şeffaf, katılımcı bir yönetime geçiş oluşturmaktadır. Burada özellikle iki kavramın öne çıktığı görülmektedir. Bunlar yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıdır. Gerek ulusal gerek uluslararası birçok metinde, düzenlemede sivil toplum kuruluşlarına vurgu yapıldığı ve yerel yönetimlerin kenti yönetirken, gerek planlama gerek uygulama aşamasında sivil toplum kuruluşları ile beraber hareket etmeleri gerektiği vurgulanmaktadır. Çalışmada özellikle bu konuya odaklanılmaktadır. İnsanların belli bir amacı gerçekleştirmek, bir soruna dikkat çekmek, bireysel olarak güçlerinin yetmediği zaman bir araya gelerek örgütlü bir yapı olarak seslerini daha güçlü duyurabilmek için sivil toplum kuruluşları kurduklarını görmekteyiz. Katılımcılığı sağlamada, kentin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dile getirmede, bir soruna dikkat çekmede önemli birer aktör olarak sivil toplum kuruluşları karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada dört farklı kentte (İstanbul, Eskişehir, Elazığ, Zonguldak) sivil toplum kuruluşları ile belediyelerin ilişkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışma, adı geçen dört kentte, belediyelerin hizmet alanında faaliyet gösteren 76 sivil toplum kuruluşu yöneticisi ya da temsilcisi ile derinlemesine mülakat tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Özellikle belediyelerin kente dair hizmet ve faaliyetlerinde, o alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının sürece dahil olup olamadıkları, kente dair taleplerini, beklentilerini, sorunlarını belediyeye iletmek konusunda nasıl bir ilişkinin yaşandığı, etkili olduğu, kurumsal bir yapının olup olmadığı sorunları ele alınarak analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Recently, there are new opinions and discussions about public administration on the axis of changes and transformations that are happening in the world. The focus of discussions is the redefinition of the public administration, the transfer of authority from the central government to the local governments, the shift from a rigid and hierarchical structure to a transparent, participatory governance. Here, it is seen that two concepts have become prominent. Local governments and non-governmental organizations. In many national and international documents, it is emphasized that civil society organizations in regulation are emphasized and that local governments should act together with non-governmental organizations in the process of planning and implementation while managing the city. Specialy, this focus is on study. İt is appear that when people are unable to perform a specific purpose, to attract solve problems, and when their individual powers are not enough, they have established civil society organizations to come together and hear their voices more strongly as an organized structure. In this study I aimed to examine the relationships between civil society organizations and municipalities in four different cities (İstanbul, Eskişehir, Elazığ, Zonguldak). In the four cities mentioned in our study, 76 non-governmental organization managers operating in the service area of the municipalities were realized through in-depth interviewing with the managers and presidents. In specialy, in the services and activities of the municipalities in the city, the fact that non-governmental organizations working in that area can be included in the process issues such as the demands of the city, the expectations, the way in which the problems are communicated to the municipality. How they are affected, whether they are effective, whether there is an institutional structure and all this issues analyzed.