Looking into boredom of the country and melancholy of the metropolis in terms of their critical potentials through the cinema of Nuri Bilge Ceylan
Taşranın sıkıntısı ve büyük şehrin melankolisine potansiyelleri bağlamında Nuri Bilge Ceylan sinemasından bakmak
- Tez No: 496010
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE ÇİÇEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, taşranın sıkıntısı ve büyük şehrin melankolisine eleştirel potansiyelleri bağlamında Nuri Bilge Ceylan sinemasından bakmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, sıkıntı ve melankoli kavramları farklı iki mekan ve onların modernite deneyimleriyle bağlantılı olarak sorgulanmıştır. Taşra ve büyük şehir deneyimi bağlamında ele alınan sıkıntı ve melankoli kavramlarının taşıdıkları sorgulama potansiyeli çalışmanın ana eksenini oluşturmaktadır. Temel amaç, sinemanın temsil gücünden yararlanarak sıkıntı ve melankoli kavramlarının okunmasına katkı yapmaya çalışmaktır. Kavramlara ve mekanlara referansla incelenen teorik tartışmalar, izini sürmek üzere belirli temaları keşfetmeye olanak vermiştir. Bu sayede, sıkıntı ve taşra bağlamında sıkışmışlık, yoksunluk, hoşnutsuzluk, durağanlık, sıradanlık ve farkındalık; melankoli ve büyük şehir bağlamında kayıp, vaat, suçluluk, ideal ve hüsran ana temalar olarak ortaya çıkmıştır. Tüm bunların izinin sürüleceği kültürel zemin ise taşra sıkıntısı ve büyük şehir melankolisinin temsilini barındıran Nuri Bilge Ceylan filmleri olacaktır. Bu anlamda, bu araştırmanın metodu üç filmin anlatı ve anlatım analizine dayanacaktır: Mayıs Sıkıntısı (1999), Uzak (2002) ve Kış Uykusu (2014). Taşra ve büyük şehir karşılaşması, bilinç düzeyinde ve ifadesi mümkün olan sıkıntının yansımaları ve bilinçdışında gerçekleşen ve kaybı inkar eden melankolinin izlerinde mekanın farklılaşan deneyiminin etkisini ortaya koymuştur. Analizin sonucunda, bu farklılaşan deneyimleri ortaklaştıran bir nosyon olarak aidiyetsizlik ortaya çıkmıştır. Sıkıntı ve melankoli okumasıyla birlikte düşünülebilecek aidiyetsizlik tartışması araştırmanın devamı için potansiyel taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, boredom of the country and melancholy of the metropolis are inquired in terms of their critical potentials through the cinema of Nuri Bilge Ceylan. The concept of boredom and the concept of melancholy are explored in relation to the context and the experience of modernity. Critical potentials of boredom and melancholy considering the country and the metropolis constitute the main axis of the discussion of this study. It is aimed to contribute to the reading of boredom and melancholy by using the power of the cinematic representation. Theoretical discussions bring particular themes for analysis considering concepts and contexts. Themes of being stuck, deprivation, dissatisfaction, stability, ordinariness and awareness will be traced in terms of boredom and the country; and themes of loss, guilt, promise, ideal and frustration will be traced in terms of melancholy and the metropolis. In contextualizing the discussion, films of Nuri Bilge Ceylan will be illuminating, because they offer a field of representation for analyzing boredom of the country and melancholy of the metropolis. Therefore, the methodology of this study will depend on the analysis of narrative and narration in Clouds of May (1999), Distant (2002) and Winter Sleep (2014). As a result of the confrontation between the country and the metropolis, reflections of boredom, which are explicit and enunciable at the conscious level, and traces of melancholy, which disavow loss and operate at the unconscious level, reveal the impact of the differentiating experience of the context. Furthermore, analysis brings out the notion of homelessness, which points a similarity in these different experiences. Homelessness related to the reading of boredom and melancholy discloses a potential for further research.
Benzer Tezler
- Türk resminde melankoli (1960-1980)
Melancholy in Turkish painting (1960-1980)
ELİF ANBARPINAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
Güzel SanatlarCumhuriyet ÜniversitesiGüzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MERYEM ACARA ESER
- Otomasyon yönetiminde insan faktörü ve Türk Otomotiv Sektöründe bir uygulama
Human factors in automation management and an application in Turkish Automative Industry
HALUK KÜÇÜK
- Behçet Necatigil ve şiirin ev hali
Behçet Necatigil and house of poetry
ŞEHNAZ ŞİŞMANOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
Türk Dili ve Edebiyatıİhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiTürk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ORHAN TEKELİOĞLU
- Kurumsal yatırımcıların yatırım tercihleri ve stratejilerinin analizi
An analysis of instutional investors' investment preferences and strategies
MURAT DOĞANAY