Welcoming the first baby: Changes in self,couple dyad and involvement of grandmother
İlk bebeği karşılamak: Bireysel ve çift ilişkisindeki değişim, anneanne ve babaannenin desteği
- Tez No: 496029
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUDUM AKYIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: The transition to Parenthood, Being a Parent, Being a Parent in Turkey, Couple Therapy, Interpretative Phenomenological Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Türkçe Özet Bir çiftin hayatında karşılaştığı en zorlu zamanlardan biri yeni bir bebeği hayatlarına dahil etme kararıdır. Bebek sahibi olduktan sonra çiftin bir çift olmaktan bir aile olmaya doğru evrildiği ebeveynliğe geçiş süreci başlar. Birçok ebeveyn bu dönemde sadece bebeğe değil, aynı zamanda bebek bakımına dahil olan büyükannelere de yer açma ihtiyacı duyarlar. Bu tez iki temel bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, ebeveynliğe geçiş sürecini ele alan literatüre değinilmiştir. Ebeveynliğe geçiş süreci deneyimi üç ana zeminde tartışılmıştır: (a) bireysel deneyim, (b) çift ilişkisi açısından deneyim ve (c) aile açısından deneyim. Tezin ikinci bölümü ilk çocuklarına sahip olmuş altı çiftin katılımı ile yürütülen kalitatif çalışmaya dayanmaktadır. Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz 5 ana temayı ortaya çıkarmıştır: (a) çiftlerden ebeveynlere evrilme, (b) farklı bir benlik deneyimi ,(c) babaların desteği, (d) büyükanne evde ve (e) değişim ve zorlukları kabul ve normalleştirme. Sonuçlar mevcut literatüre bağlı kalınarak tartışılmıştır. Çalışmanın sınırlılıkları, gelecek çalışmalar için öneriler ve klinisyenler için öneriler de tartışılmıştır. Anahtar Kelimler: Ebeveynliğe Geçiş, Ebeveyn Olma, Türkiye'de Ebeveyn Olma, Çift Terapisi, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz
Özet (Çeviri)
The decision to welcome a new baby is one of the most challenging times in a couple's life. After having a baby, the process of transition to parenthood begins where the partners evolves from being a couple to being a family. Many parents do not only need to open up space for the baby but also for the grandmothers who are involved in childcare. This thesis consists of two main parts. In the first part, literature regarding the transition to parenting will be reviewed. The experience of transition period will be discussed in three main levels: (a) the experience concerning the individuals, (b) the experience concerning the couple relationship, and (c) the experience concerning the family. The second part of the thesis is based on the qualitative study that was conducted with six couples who had their first child. Interpretative Phenomenological Analysis revealed 5 main themes: (a) evolving from couples to parents, (b) experience a different self, (c) fathers' support, (d) grandmother is in the house, and (e) acceptance and normalizations of changes and challenges. The results will be discussed in association with the existing literature. Limitations of the study, suggestions for further research and clinical implications will be also discussed.