Üniversite yerleşkelerinin kullanıcı gereksinimlerine göre güncellenmesi için bir yöntem önerisi: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Meşelik Yerleşkesi örneği
A suggestion of methodology for updating university campuses according to user needs: The case of Eskisehir Osmangazi University Meselik Campus in Turkey
  1. Tez No: 496622
  2. Yazar: HATİCE DÜLGER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN ÇELEN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite, Yerleşke, Kullanıcı Memnuniyeti, Kullanım Sonrası Değerlendirme (KSD), University, Campuses, User Requirement, Post Occupancy Evaluation (POE)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Üniversiteler bireylere akademik eğitim veren, mesleki beceri ve yeterlilik kazandırmayı amaçlayan eğitim kurumlarıdır. Üniversite yerleşkeleri ise kullanıcılarının akademik, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılayacak yapı ve etkinlik alanlarının toplu halde bulunduğu yerlerdir. Yerleşkeler, dinamik, esnek, sürdürülebilir, gelişebilir olmalıdır. Bu tez çalışması, üniversite yerleşkelerinde zamanla kullanıcı gereksinimlerinin değişeceği göz önünde bulundurularak, kullanıcı memnuniyetinin belli dönemlerde sorgulanmasını ve elde edilen veriler doğrultusunda, yeni düzenlemeler planlanmasının gerekliliğini savunmaktadır. Bu amaçla çalışmada, üç aşamalı bir yöntem önerilmektedir. Bu aşamalar; yerleşke fiziksel analizinin yapılması, kullanıcının yerleşke hakkındaki algısının belirlenmesi ve bu iki çalışmanın verilerine göre kullanıcı gereksinimlerini tespit edebilecek anket uygulaması yapılmasıdır. Örneklem alanı olarak, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Meşelik Yerleşkesi ele alınmıştır. Yöntemin ilk aşaması olan yerleşke fiziksel analizinde, Kevin Lynch'in“Kent İmgesi”kitabında yer alan fiziksel çevre analiz öğeleri (bölgeler, sınırlar, yollar, düğüm /odak noktaları, işaret öğeleri) kullanılmıştır. İkinci aşamada“zihin haritası”uygulaması ile yerleşkenin okunabilirliği ve kullanıcılar tarafından nasıl algılandığı tespit edilmiştir. Üçüncü aşamada ise bu iki çalışmanın verilerine göre oluşturulan anket soruları ile“Kullanım Sonrası Değerlendirme (KSD) yöntemi uygulanmıştır. Bu üç aşamalı yöntem ile kullanıcı-yerleşke ilişkisi tespit edilebilmiştir. Sonuç olarak, ESOGÜ Stratejik planlarında yer alan ”Sürdürülebilir Yaşayan Kampus“ olma hedefine ulaşılabilmesi için, yerleşkenin fiziksel analizinin ve kullanıcı memnuniyetinin dönemsel olarak düzenli yapılması gerekliliği vurgulanmaktadır. Aynı şekilde yaşadığımız fiziksel çevrenin ve tüm kamusal alanların, kullanıcı memnuniyetlerinin değerlendirilmesi ve dönemsel olarak düzenlenmesi ile ”Sürdürülebilir Yaşayan Çevreler" oluşturulabilecektir.
Özet (Çeviri)
Universities are the institutions of edification which intend to give academic education to individuals, equip them with professional abilities. The university campuses are, the districts harboring the constructions and the activity areas collectively, which satisfy the academic, social and psychological necessities of all of its users. The campuses should be dynamic, flexible, sustainable and open to any improvement. In this dissertation, it is argued that user satisfaction should be interrogated periodically by taking into consideration the fact that the user exigencies change in the course of time; it is also contended that some new arrangements are to be planned with regard to the recently collected data. In the study carried out in light of the same intent, a method comprising of three steps is suggested. The first of these three is performing the physical analysis of the campus; the second is determining the users' ideas and evaluations in regard to the general condition of the campus they live in. Lastly, with regard to the data obtained as a result of the first two, is carrying out a poll which aims to determine the user necessities. Eskişehir Osmangazi University (ESOGU) Meşelik Campus has been chosen as the sample. In the physical analysis of the campus which corresponds to the first step of our method, the elements of urban analysis (districts, paths, edges, nodes, landmarks) taking place in Kevin Lynch's“The Image of City”have been used. As the second step, the legibility of the campus and how it has been perceived by the users have been determined. In the final step, by means of the survey questions produced as a result of the consequences of the first two steps, the method of“Post Occupancy Evaluation”has been executed. Ultimately, in order that the target of becoming the“Sustainably Living Campus”is attained, it is emphasized that the physical analysis and the user satisfaction must be measured periodically and regularly. Also, by evaluating and periodically rearranging the user satisfaction of the physical environment and all the public domains in which we normally live, even something like“Sustainable Living Environments”can be formed.