Kışladağ (Uşak) altın madeni içerisindeki zayıf zon ve alterasyonun incelenmesi
Analysing of the friable zone and alteration in Kisladag (Usak) gold mine
  1. Tez No: 496625
  2. Yazar: AHMET ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN SENDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeoloji, Kırılgan zon, Zayıf zon, Alterasyon, Litoloji, Porfiri, Geology, Friable, Weak, Alteration, Lithology, Porphyry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada; Kışladağ altın cevherleşmesinin oluşum süreçleri, Uşak-Güre havzasında yer alan volkanik merkezlerin gelişim süreçleri ve volkanik fasiyes mimarisi, porfiri altın yataklarında görülen alterasyon tipleri, sondaj verisi kullanılarak üç boyutlu katı model yapılması ve kısa dalgaboyu kızılötesi spektrometresi ile ilgili literatür çalışması yapılmıştır. Daha sonra tezin ana konusu olan Kışladağ (Uşak) Altın Madeni içerisindeki zayıf zon ve alterasyon detaylı olarak incelenmiştir. Kışladağ Altın Madeni' nde kaya kütlesi sınıflaması yapılırken genel olarak bölgesel malzemenin içerdiği süreksizlikler, bloklu malzeme, blokların boyutları ile birlikte yapısal özellikler de dikkate alınmıştır. Buna göre Kışladağ Altın Madeni' nde yapılan kaya kütlesi sınıflaması yarı masif (SM), iri bloklu (LB) küçük bloklu (SB) ve zayıf/kırılgan (FR) olmak üzere dört ana birime ayrılmıştır. Yapılan çalışmalarda Kışladağ Altın Cevherleşmesi' nde yer alan zayıf zonun cevherleşme ve alterasyondan sonra oluşan mikro çatlaklara bağlı olarak gelişen kırılgan zonlar olarak kendini gösterdiği saptanmıştır. Yine bu zonun farklı litoloji ve alterasyon zonlarında tamamen farklı yapısal özellikler gösterebileceği de ortaya konmuştur. Çalışmanın sonucunda zayıf zonun özellikle yoğun kil alterasyonuna bağlı olarak, kaolin ve beyaz mika minerallerinin zengin olduğu arjilik ve beyaz mika +/- turmalin alterasyon zonlarında daha baskın olduğu görülmüştür. Potasik ve ileri derece arjilik alterasyon zonlarında ise kayaç yapısı daha çok küçük bloklu, büyük bloklu ve yarı masif olarak tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; A literature search was conducted about the development processes of Kışladağ gold mineralization, growth destruction and volcanic facies architecture of volcanic centres in the Miocene Uşak–Güre basin, alteration types in porphyry gold deposits, three-dimensional solid model construction using drilhole data and short wavelength infrared reflectance spectrometry instrument. Subsequently, the friable zone and alteration in Kışladağ (Uşak) Gold Mine, which is the main topic of the thesis, was investigated in detail. When the rock mass classification was performed in Kisladag Gold Mine, discontinuties of the regional materials, blocky materials, dimensions of the blocks with structural characteristics were taken into consideration. According to this, the rock mass classification that performed in Kışladağ Gold Mine is divided into four main catagories as semi massive (SM), large blocky (LB), small blocky (SB) and weak / friable (FR). It was determined that the weak zone located in Kışladağ Gold Deposit showed itself as friable zones developed depending on micro fracturing after mineralization and alteration. It also revealed that this zone could show completely different structural features in different lithology and alteration zones as well. As a result of the study, especially due to intense clay alteration, it was determined that the friable zone is predominant in the argillic and white mica +/- tourmaline alteration zones where kaolinite and white mica mineralizations are rich. In the potassic and advance argillic alteration zones, the rock structure is generally defined as small blocky, large blocky, and semi-massive.