Farklı göz genişliği ve farklı donam faktörüne sahip barbun galsama ağlarının av verimine etkileri
Catching efficiency in mullet gill nets which have di̇fferent mesh size and different hanging ratio
  1. Tez No: 496657
  2. Yazar: HAYATİ YAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ALTINAĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Donam Faktörü, Galsama Ağı, Göz Genişliği, Barbun, Av Verimi, Hanging Ratio, Gillnet Sets, Lactation, Red Mullet, Catch Per Unit Effort
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma Çanakkale ili kıyılarında 0-30 m derinliklerde yürütülmüştür. Araştırmada 18 mm, 20 mm ve 22 mm göz genişliğine sahip, 210 denye / 3 numara ip materyalden yapılmış Barbun galsama ağları kullanılmıştır. Her bir ağ E=0.35, E=0.50 ve E=0.65 donam faktörleri ile donatılarak 9 farklı ağ modeli tasarlanmıştır. Ağlar güneş batmadan önce denize bırakılmış ve gün batımından sonra toplanmış, ya da gün doğmadan önce denize bırakılan ağlar, gün doğduktan sonra toplanarak operasyonlar gerçekleştirilmiştir. 37 deneme sonucunda, 26 familyaya ait 51 adet balık türü yakalanmıştır. Bunlar arasında en fazla bolluk Barbun (Mullus barbatus) ve Tekir (Mullus surmuletus) türlerinde görülmüştür. Yakalanan balıkların total boyları (±0.1 cm) ve ağırlıkları (±0.1 g) en yakın hassasiyette ölçülmüştür. Kullanılan ağlarda en yüksek av verimi tüm donamlarda % 48 bolluk ile 18 mm göz genişliğine sahip ağlarda rastlanılmıştır. Kullanılan ağlarda hedef tür için en ideal donam faktörü ise E=0,65 olduğu belirlenmiştir. Tür bazında da izmarit haricinde, E=0,65 donam faktörüne sahip ağların diğer ağlar ile karşılaştırıldığında en fazla bolluğa sahip olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucuna göre kullanılan ağlar içinde, donam faktörü arttıkça adet ve ağırlık bakımından av veriminin arttığı, ağ göz genişliği arttıkça av veriminin düştüğü gözlemlenmiştir. Sonuç olarak barbun ve tekir balıkçılığında kullanılan galsama ağlarını, balıkçılık yönetimi açısından değerlendirdiğimizde, E=0,50 ile E=0,65 donam aralığında ve 18 mm'den daha büyük göz genişliğindeki ağların kullanılması gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted around Çanakkale sea shores between 0-30 m depths. In this study, red mullet gillnets were used which has 18 mm, 20 mm and 22 mm mesh size (nominal bar lenght). Nine different gillnet were designed togather with each net was donated E=0,35, E=0,50 and E=0,65 hanging ratio. Nets were set in the sea as before the sunset and hauled after sunset, or the nets set in the sea before sunrise and hauled after sunrise. At the end of the 37 sampling, totally 51 fish species belonging to 26 families were caugth. Between of them, highest abundance was seen in red mullet (Mullus barbatus) and striped mullet (Mullus surmuletus) species. Specimens were measured to the centimeter (± 0.1 cm) by total length (TL) and weight (W) to the nearest 0.1 g. Highest catch efficiency were seen in 18 mm mesh size (nominal bar length) nets with % 48 abundance between all used nets. Optimal hanging ratio was detected as E=0,65 with respect to target species. Except the blotched picarel, the nets with E=0,65 hanging ratio had highest catch effieciency comapred with other nets. According to results, catch efficiency was increased with increasing hanging ratio and decreasing mesh size (nominal bar length). Consequently, nets were used in mullet fisheries evaluated with respect to fisheries management, nets should be made with minimum E=0,50 hanging ratio and 18 mm mesh size (nominal bar length).