Susurluk bölgesinde TRK (toplam rasyon karışımı) kullanan süt sığırcılığı işletmelerinde beslemenin yönetimi üzerine gözlemler
An observational study on nutritional management of dairy farms used TMR (total mixed ration) in Susurluk province
  1. Tez No: 496676
  2. Yazar: HÜLYA IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YAMAN YURTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: TRK, Besleme Yönetimi, Süt Sığırı, TMR, Feeding Management, Dairy Cows
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
22/01/2018, 49Süt sığırcılığı işletmelerinde besin madde tüketimi üzerinde yem dağıtım römorku (YDR) karıştırıcısının koşulları, karıştırma işlemi ile ilgili faktörler ve yemlemenin yönetimine ilişkin özelliklerin önemli etkilere sahip olduğu ve gün içerisinde aynı padoktaki hayvanlar arasında önemli farklılıkların oluşabileceği dile getirilmektedir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacını Susurluk Bölgesinde YDR kullanan işletmelerde besleme yönetimi kalitesinin incelenmesi oluşturmuştur. Seçilen on beş işletme 2016 yaz ayları süresince bir kez ziyaret edilmiştir. Ziyaretlerde TRK hazırlanması ve sunumu işlemleri gözlemlenmiş, karıştırma süresi, dolum sırası ve boşaltma hızı gibi parametreler ölçülmüştür. Kimyasal ve fiziksel analizler için her bir yemleme öncesinde yemliğin üç farklı bölümünden TRK örnekleri toplanmıştır. Ziyaret edilen tüm işletmelerde iki öğüne dayalı yemleme yapılmaktadır. Yemlik kontrolü sayısı, yem iteleme sıklığı, hayvan başına yemlik uzunluğu ve TRK artma oranları, değişim sınırları ile birlikte sırasıyla 3,73±0,67 (3-5); 3,80±0,83 (3-6); 0,76±0,10 m (0,58-1,02) ve %2,15±1,40 (0,52-5,93) olarak bulunmuştur. Sabah ve akşam yemleme periyotları arasında toplam karıştırma süreleri bakımından mevcut farklılıklar önemli olup (P≤0,020), bu durumun büyük oranda son TRK bileşeninin katımı öncesi karıştırma zamanından kaynaklandığı saptanmıştır (P≤ 0,014). Sonuç olarak, ziyaret edilen işletmelerde takip edilen yemleme yönetiminin TRK sisteminin katkılarını arttırabilmek açısından yeniden gözden geçirilmesine gereksinim olduğu değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is reported that factors related the condition of TMR mixer and mixing procedure and other feeding management characteristics have an effects on nutrient intake of the animals and some important differences might be occurred between the animals in the same production group during the day in dairy farms. Therefore the objective of this field study was to investigate the quality of feeding management in dairy farms used TMR mixer in Susurluk province. Fifteen dairy farms were selected, and visited once during the summer months of 2016. Preparation and delivering procedure of TMR were observed and parameters such as mixing time, loading sequence, unloading rate were also measured in each visit. Samples of TMR were collected from the three different part of feed bunk of study paddock before each feeding for chemical and physical analyses. All of the herds visited in this study fed two times daily. The number of bunk control visit, the frequency of feed push-up, bunk space per animal in study paddock and refusal rate of TMR were found as 3,73±0,67 (3-5); 3,80±0,83 (3-6); 0,76±0,10 m (0,58-1,02) and 2,15±1,40% (0,52-5,93) respectively with their range values. There were significant differences between total mixing time in morning and evening periods (P≤0,020). It was also determined that differences were mainly affected by the mixing time before the addition of the last TMR ingredient (P≤ 0,014). In conclusion, feeding management practice of dairy farms visited in this study require to reconsideration in many aspects to improve the contribution of TMR system.