Çeşitli klinik örneklerden izole edilen enterobacteriaceae türlerinde karbapenemaz varlığının fenotipik olarak araştırılması
Phenotypic investigation of carbapenemase in enterobacteriaceae species isolated from various clinical specimens
  1. Tez No: 496742
  2. Yazar: KÜBRA ALAY KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET HAMİDULLAH UYANIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enterobacteriaeceae, karbapenemaz, karbapenem direnci, Enterobacteriaceae, carbapenemase, carbapenem resistance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Karbapenemler, geniş spektrumlu aktiviteye sahip ve özellikle çoklu ilaç direncine sahip bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir beta-laktam antibiyotik grubudur. Günümüzde karbapenem dirençli Enterobacteriaceae türü bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar ülkemizde ve dünyada giderek artan sayıda bildirilmektedir. Bu direncin esas nedeni, karbapenemaz üretiminden sorumlu genlerin bakteriler arasındaki aktarımıdır. Direnç mekanizmalarının açıklığa kavuşturulması etkin tedavi ve dünya genelinde endişe verici yayılımın kontrol edilebilmesi için çok önemlidir. Bu çalışma Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarında 2016 Aralık-2017 Aralık tarihleri arasında yapıldı. Çeşitli klinik örneklerden izole edilen ve VITEK-2 Compact otomatize sistemi ile karbapenem minimal inhibitör konsantrasyon (MIK) değerlerinde artış ve disk difüzyon yöntemi ile meropenem zon çapında azalma olduğu saptanan Enterobacteriaceae suşlarından 112'si çalışma kapsamına alındı. Bu suşlar karbapenemaz varlığı açısından Modifiye Hodge Testi (MHT) ve Carbapenem İnaktivasyon Metodu (CIM) ile tarandı. Ayrıca karbapenemaz türünün fenotipik olarak belirlenmesi amacıyla kombine disk difüzyon yöntemi kullanıldı. Karbapenemaz taraması için kullanılan testlerde, 112 suşun 102'sinde (%91,07) MHT ile 100'ünde (%89,29) ise CIM ile pozitiflik saptandı. Kombine disk difüzyon yöntemi ile suşların 96'sında (%85,71)“OXA-48 ve benzeri profil”, 4'ünde (%3,57) MBL, 10'unda (%8,93)“GSBL+Porin kaybı”, 1'inde (%0,89) KPC ve 1'inde (%0,89)“AmpC+Porin kaybı”fenotipik olarak karbapenem direnç türleri saptanmıştır. Karbapenem dirençli tüm suşlar antimikrobiyal duyarlılık sonuçları in-vitro olarak kolistine duyarlı olarak bulunmuştur. Karbapenemaz üreten suşların rutin laboratuvarlarda taranması etkin bir tedavinin düzenlenmesi açısından önemlidir. EUCAST önerileri doğrultusunda meropenem MIK ve inhibisyon sınır değerleri esas alınarak tedaviye yön verilmelidir. Tarama için önerilen değerlerin saptanması durumunda basit ve kolay uygulanabilirliği açısından tarama yöntemlerinden MHT ve CIM, karbapenemaz türünün belirlenmesi amacıyla fenotipik yöntemlerden kombine disk yöntemleri kullanılabilir. Kombine disk yöntemiyle her ne kadar çeşitli karbapenemaz türleri fenotipik olarak saptanabilse de elde edilen sonuçların referans yöntemlerle doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Carbapenems are a group of beta-lactam antibiotics with the broadest spectrum of activity used especially in the treatment of infections caused by multidrug resistance bacteria. Recently, infections caused by carbapenem resistant Enterobacteriaceae members have been reported in increasing numbers in our country and in the world. The main cause of this resistance is the transfer of carbapenemase producing genes between bacteria. The clarification of resistance mechanisms is very important to effective treatment and to control worrying spread across the world. This study was carried out at Ataturk University, Medical Faculty, Research Hospital, Microbiology Laboratory between December 2016 and December 2017. 112 of Enterobacteriaceae strains isolated from various clinical specimens and determined increased carbapenem minimal inhibitor concentration (MIC) values with VITEK-2 Compact automatization system and decrease diameter of meropenem inhibition zone by disc diffusion method were included in the study. These strains were screened for the presence of carbapenemase by Modified Hodge Test (MHT) and Carbapenem Inactivation Method (CIM). Also, the combined disc diffusion method was used for the definition of carbapenemase type phenotypically. In the tests used for carbapenemase screening, 102 of 112 strains (91.07%) were positive by MHT and 100 (89.29%) were positive by CIM. Carbapenem resistance strains in our study defined phenotypically by the combined disc diffusion method as; 96 (85.71%) in“OXA-48 and similar profile”, 4 (3.57%) in MBL, 10 (8,93%) in“ESBL + Porin loss”, 1 (0.89%) in KPC and 1 (0.89%) in“AmpC + Porin loss”. All carbapenem resistant strains were sensitive to colistin in antimicrobial sensitivity testing. The detection of carbapenemase producing strains in routine laboratories is important for the regulation of effective treatment. According to the EUCAST recommendation related with the meropenem MIC and zone diameter breakpoints, treatment should be regulated. In the case of determining the recommended values for screening, MHT and CIM can be used as screening methods and combined disc methods can be used for phenotypic determination of carbapenemase type. Although various carbapenemase types can be detected phenotypically by the combined disc method, the obtained results need to be confirmed by reference methods.