Diyabetik ketozis ve diyabetik ketoasidoz ile başvuran çocuklarda serum eser element düzeyleri: bir longitüdinal kontrollü çalışma
Serum trace element levels in children presenting with diabetic ketozis and diabetic ketoacidosis: A longitudinal controlled study
- Tez No: 496747
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DÖNERAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Eser elementler, Tip 1 diyabetes mellitus, Çocuklar, Adölesanlar, Trace elements, Type-1 diabetes mellitus, Children, Adolescents
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Diyabetik Ketozis ve Diyabetik Ketoasidoz İle Başvuran Çocuklarda Serum Eser Element Düzeyleri: Bir Longitüdinal Kontrollü Çalışma Tip 1 diyabetes mellitusa bağlı diyabetik ketosis ve diyabetik ketoasidozis ile prezente olan çocuk ve adölesanlarda serum eser element düzeyleri hakkında az sayıda ve tartışmalı çalışma mevcuttur. Bu longitüdinal ve kontrollü çalışmanın amacı diyabetik ketozis ve diyabetik ketoasidozis ile prezente olan tip 1 diyabetik çocuk ve adölesanlarda selenyum (Se), çinko (Zn), demir (Fe), bakır (Cu), mangan (Mn), krom (Cr) ve kobaltı (Co) içeren eser elementlerin serum düzeylerini tespit etmek ve bir sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Yaşları 3-17 yıl arasında değişen diyabetik ketozis ve diyabetik ketoasidozisli 38 çocuk ve adölesan ve aynı cinsiyet ve benzer yaştaki 38 sağlıklı kontrol çalışmaya alındı. Serum hemoglobin A1c, serbest tiroksin (sT4), tiroid stimülan hormon (TSH), kreatin kinaz (CK) ve Se, Zn, Fe, Cu, Mn, ve Co'yu içeren eser elementler ölçüldü. Kan gazları ve tam kan sayımı analiz edildi. Tüm hastalar tanı anında (1. vizit), tanıdan 10-15 gün sonra (2. vizit), tanıdan 3 ay sonra (3. vizit) ve tanıdan 6 ay sonra (4. vizit) değerlendirildi. Diyabetik hastalarda her vizitte ortalama serum Se ve Zn düzeylerinin kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulundu. Diyabetik hastalarda serum Se ve Zn düzeyleri ile diğer parametreler arasında korelasyon saptanmadı. Sonuç olarak, tanıdan sonraki altı ay boyunca diyabetik çocuk ve adölesanların serum Se ve Zn düzeyleri sağlıklı kontrollere göre dikkat çekici bir şekilde yüksektir.
Özet (Çeviri)
Serum Trace Element Levels in Children Presenting With Diabetic Ketozis And Diabetic Ketoacidosis: A Longitudinal Controlled Study There have been very few studies, with contradictory results, on the serum trace elements in children and adolescents presenting with diabetic ketosis and diabetic ketoacidosis due to type-1 diabetes mellitus. The objective of this longitudinal controlled study was to determine serum trace element status including selenium (Se), zinc (Zn), iron (Fe), copper (Cu), manganese (Mn), chrome (Cr), and cobalt (Co) in type-1 diabetic children and adolescents presenting with diabetic ketosis and diabetic ketoacidosis and compare them with that of healthy controls. Thirty eight children and adolescents with diabetic ketosis and diabetic ketoacidosis, aged 3 to 17 years, and 38 similar ages - and the same sex-matched healthy controls participated in the study. Serum hemoglobin A1c, free thyroxine ( FT4), thyroid stimulating hormone (TSH), creatine kinase (CK), and trace elements including Se, Zn, Fe, Cu, Mn, Cr, and Co were measured. Blood gases were determined and whole blood analysis was performed. All patients were evaluated at the diagnosis (visit 1), 10-15 days after diagnosis (visit 2), three months after diagnosis (visit 3), and six months after diagnosis (visit 4). The mean serum Se and Zn concentrations in diabetic patients at each visit were found to be statistically significant higher than those in healthy controls. No correlations were found between the serum Se and Zn levels and others parameters in the patients. In conclusion, the serum Se and Zn levels of diabetic children and adolescents during six months after diagnosis are noticeably different compared to those of healthy controls.