Meme invaziv duktal karsinomunda trichorhinophalangeal syndrome 1 (TRPS 1) ve GATA binding protein 3 (GATA 3) ekspresyonunun diğer histomorfolojik ve immünhistokimyasal bulgular ile karşılaştırılması
Comparison of trichorhinophalangeal syndrome 1 (TRPS 1) and gata binding protein 3 (GATA 3) expression with other histomorphological and immunohistochemical findings in breast invasive ductal carcinoma
  1. Tez No: 945382
  2. Yazar: SÜMEYYE SUMRU TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR DEĞER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: İnvaziv duktal karsinom, GATA 3, TRPS 1, Invasive ductal carcinoma, GATA 3, TRPS 1
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
MEME İNVAZİV DUKTAL KARSİNOMUNDA TRICHORHINOPHALANGEAL SYNDROME 1 (TRPS 1) VE GATA BINDING PROTEIN 3 (GATA 3) EKSPRESYONUNUN DİĞER HİSTOMORFOLOJİK VE İMMÜNHİSTOKİMYASAL BULGULAR İLE KARŞILAŞTIRILMASI İnvaziv meme karsinomları, kadınlarda en sık görülen kanser türü olup kansere bağlı ölüm nedenleri arasında ikinci sıradadır. En sık görülen tip olan invaziv duktal karsinom terminal lobüler ünitedeki epitel hücrelerinden kaynaklanır. Meme karsinomlarında tümör boyutu, tümör derecesi, lenf nodlarının durumu, lenfatik ve vasküler invazyon varlığı prognostik değere sahipken, rutinde kullanılan östrojen reseptörü (ER), progesteron reseptörü (PR) ve HER 2/Cerb 2 immünhistokimyasal değerlendirmesi ise tedavi seçeneklerini değerlendirmek ve tedavi yanıtını öngörmek açısından kullanılan prediktif belirteçlerdir. GATA 3 ve TRPS 1 eksprese eden tümörlerin daha iyi seyirli olabilecekleri belirtilmekte ve metastatik olgularda meme orijinini göstermede daha iyi oldukları gösterilmiştir. Çalışmamızda, GATA 3 ve TRPS 1 immünhistokimyasal ekspresyon özellikleri incelenmiş ve bu antikorların, rutin immünhistokimyasal belirteçler ve histomorfolojik bulgular ile olan ilişkileri araştırılmıştır. K.S.B.Ü. Evliya Çelebi Eğitim Araştırma Hastanesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2018-2023 yılları arasında tanı alan 63 invaziv duktal karsinom olgusu çalışmaya alındı. Olgulara ait formalinle fikse parafin bloğa GATA 3 ve TRPS 1 antikorları immünhistokimyasal olarak çalışıldı ve ekspresyon özellikleri değerlendirildi. Çalışma sonuçlarına göre; GATA 3 ve TRPS 1 ekspresyonunun histolojik grade, pT, pN, tümör evresi, lenfovasküler invazyon ve perinöral invazyon arasındaki ilişkiye bakıldı. Ayrıca, ER, PR, C erbB 2 ekspersyonu ve Ki 67 ile proliferasyon indeksi arasındaki ilişki değerlendirildi. GATA 3 ve TRPS 1 ile bu parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. Ancak GATA 3 ve TRPS 1' in tümör gradesi, evresi, pT ve pN ile ilişkisi negatif görülmüş olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Bu bulgularımıza dayanarak, GATA 3 ve TRPS 1 eksprese eden tümörlerin daha iyi seyirli ve prognozlarının daha iyi olacağı söylenebilir. Bu doğrultuda TRPS 1 ve GATA 3 diagnostik araç olarak kullanılabilir olabilir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF TRICHORHINOPHALANGEAL SYNDROME 1 (TRPS 1) AND GATA BINDING PROTEIN 3 (GATA 3) EXPRESSION WITH OTHER HISTOMORPHOLOGICAL AND IMMUNOHISTOCHEMICAL FINDINGS IN BREAST INVASIVE DUCTAL CARCINOMA Invasive breast carcinomas are the most common type of cancer in women and the second leading cause of cancer-related death. The most common type, invasive ductal carcinoma, originates from epithelial cells in the terminal lobular unit. While tumor size, tumor grade, lymph node status, and presence of lymphatic and vascular invasion have prognostic value in breast carcinomas, routinely used estrogen receptor (ER), progesterone receptor (PR), and HER 2/Cerb 2 immunohistochemical evaluations are predictive markers used to evaluate treatment options and predict treatment response. It has been stated that tumors expressing GATA 3 and TRPS 1 may have a better course and have been shown to be better at indicating breast origin in metastatic cases. In our study, GATA 3 and TRPS 1 immunohistochemical expression characteristics were examined and the relationships of these antibodies with routine immunohistochemical markers and histomorphological findings were investigated. Sixty-three invasive ductal carcinoma cases diagnosed at the Department of Pathology of K.S.B.U. Evliya Çelebi Education and Research Hospital between 2018 and 2023 were included in the study. GATA 3 and TRPS 1 antibodies were studied immunohistochemically in the formalin-fixed paraffin blocks of the cases and their expression characteristics were evaluated. According to the study results; the relationship between GATA 3 and TRPS 1 expression and histological grade, pT, pN, tumor stage, lymphovascular invasion and perineural invasion was examined. In addition, the relationship between ER, PR, C erbB 2 expression and Ki 67 and proliferation index was evaluated. No statistically significant difference was observed between GATA 3 and TRPS 1 and these parameters. However, the relationship between GATA 3 and TRPS 1 and tumor grade, stage, pT and pN was seen as negative and was not found to be statistically significant. Based on our findings, it can be said that tumors expressing GATA 3 and TRPS 1 will have a better course and prognosis. In this direction, TRPS 1 and GATA 3 may be used as diagnostic tools.