Musculus biceps brachii caput longum tendonu'nda bulunan mekanoreseptör ve nosiseptörlerin histolojik ve immünohistokimyasal değerlendirilmesi
Histological and immunohistochemical evaluation of mechanoreceptors and nociceptors in the long head of biceps brachii muscle
  1. Tez No: 496767
  2. Yazar: SEZGİ GÜRÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Anatomy, Histology and Embryology, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: mekanoreseptör, nosispetör, immünohistokimya, tendon, biceps brachii, mechanoreceptor, nociceptor, immunohistochemistry, tendon, biceps brachii
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Musculus biceps brachii kolun ön yüzünde bulunan 2 başlı bir kastır. Caput longum ve caput breve denilen başlarının ortak tendonu tuberositas radii'nin pürüzlü arka kısmında sonlanır. Tendonun mediale doğru genişleyen bir kısım aponeurotik lifleri aponeurosis musculi bicipitis brachii (aponeurosis bicipitalis; lacertus fibrosus) olarak adlandırılır, önkolun fleksör kaslarının başlangıç kısımlarını saran derin fasciaya karışır. Bu kas ön kolun, dolayısıyla elin en kuvvetli supinatorudur. Önkol supinasyondayken dirsek eklemine fleksiyon yaptırır. N. musculocutaneus tarafından innerve olur. Caput longum tendonu bir ağrı jeneratörü olarak kabul edilmektedir. Omuz ekleminin proprioseptif duyusuna olan katkısı da tartışma konusudur. Biz çalışmamızda; 15 adet sağ 15 adet sol taze donmuş kadavra kolunun m. biceps brachii caput longum tendonunu eksize ederek tendonda bulunan mekanoreseptör ve nosispetörleri tanımlamayı amaçladık. Hematoksilen-Eozin, anti S100 ve anti EMA antikorları ile yaptığımız histolojik ve immünohistokimyasal değerlendirmeler sonucunda 4 parçaya ayırdığımız tendonunun ekstrakapsüler parçasında Pacini korpüskülü, Ruffini korpüskülü, Golgi tendon organı ve serbest sinir sonlanmaları, sulcus intertubercularis parçası, intrakapsüler parça ve origo parçasında ise Ruffini korpüskülü ve serbest sinir sonlanmaları olduğunu tespit ettik. Caput longum tendonunda mekanoreseptör ve nosispetörlere rastlamamız bu yapının omuz eklemi için önemli rol oynadığı sonucuna varmamızı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Biceps brachii muscle is a 2-headed muscle on the front of the arm. The long head arises from the supraglenoid tuberculum at the superior margin of the glenoid cavity, and glenoidal labrum. The short head called caput breve arises from coracoid process. The common tendon ends at the rough back of the radial tuberosity. Some aponeurotic fibers expanding medially to the tendon are called aponeurosis musculi bicipitis brachii (aponeurosis bicipitalis; lacertus fibrosus), which interfere with the deep fascia that surrounds the forearm flexor muscles. Biceps brachii is a powerful supinator. It flexes the elbow – most effectively, with the forearm supinated – and acts, to a slight extent, as a flexor of the shoulder joint.. It is innervated by musculocutaneous nerve. Tendon of caput longum has been regarded as a pain generator. The contribution of the shoulder joint to the proprioceptive sensation is a debate topic. In our study; we used 15 right 15 left fresh frozen cadaver arm. We aimed to describe the mechanoreceptors and nociceptors of the biceps brachii caput longum tendon by excising the tendon. We separated the tendon into four parts; extracapsulary, sulcus intertubercularis, intracapsulary and origo part. With immunohistochemical staining in extracapsulary part Pacini corpuscle, Ruffini corpuscle, Golgi tendon organ and free nerve endings were detected and all specimens showed immunoreactivity for Ruffini corpuscle and free nerve endings. At the end of our efforts the finding of mechanoreceptors and nociceptors in the tendon of Caput longum leads to the conclusion that the long head of biceps brachii has a potential proprioceptive role for the shoulder joint.