Fetal kadavralarda nervus musculoscutaneus'un oluşumu ve dallanma özellikleri
Formation and branching features of musculucutenous nerve in fetal cadavers
  1. Tez No: 686597
  2. Yazar: HANİFE YAZAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YADİGAR KASTAMONİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Fetal kadavra, nervus musculocutaneus, varyasyonlar, Fetal cadavre, musculocutaneous nerve, variations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Nervus musculocutaneus'un oluşumu, seyri sırasında kaslara verdiği motor dallar ve varyasyonlarının bilinmesi, bu bölgede görülebilecek truncus superior hasarlarında, nervus musculocutaneus'un nörotizasyon amaçlı kullanımında, flexor spastisite ve humerus'un supracondyler kırıklarının tedavisinde sinir lezyonunu en aza indirmek açısından kolaylık sağlayacaktır. Ancak bu bölge ile ilgili fetal çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Bu yüzden çalışmamızda fetal kadavralarda n. musculocutaneus'un oluşumunun, oluşum varyasyonlarının ve motor dallarının sayısının ve seyrinin araştırılması amaçlandı. Çalışmamız Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Laboratuvar'ında bulunan yaşları 17-40 gebelik haftası arasında değişen, 51 adet fetüse ait 102 üst ekstremitede, eksternal anomalisi olmayan fetüslerde, anatomik diseksiyon yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. Fetal kadavralarda nervus musculocutaneus'un oluşumu, varyasyonları ve kaslara verdiği motor dallar belirlendi. Nervus musculocutaneus'un kök varyasyonlarına göre tiplendirilmesi yapıldı. Nervus musculocutaneus'un musculus biceps brachii'ye verdiği motor dallar, sayısı ve innerve ettiği kas bölümüne göre ayrıca tiplendirildi. Nervus musculocutaneus'un verdiği motor dalların acromion'a olan uzaklığı kol uzunluğuna oranlanarak bilgilerin yetişkinlerde de kullanılabilir olması sağlandı. Bütün parametrelerde taraflar ve cinsiyetler arasında fark olmadığı görüldü. Çalışmamızda elde edilen veriler pediatri, ortopedi, cerrahi bilimler ve radyoloji gibi bilim dallarındaki tanı ve tedavilere katkıda bulunacaktır. Ameliyat sonrası komplikasyonları ve iatrojenik yaralanma risklerini azaltacaktır. Ayrıca çalışmamızın anatomistlere ve diğer bilim insanlarına yapacakları çalışmalarda yol gösterici olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Knowing the formation of the nervus musculocutaneous, the motor branches that it gives to the muscles during its course, and its variations will facilitate the use of the truncus superior injuries that can be seen in this area, the use of the nervus musculocutaneous for neurotization, flexor spasticity and the treatment of supracondyler fractures of the humerus in terms of minimizing the nerve lesion. However, fetal studies on this region are very limited. Therefore, our study aimed to investigate the formation of the nervus musculocutaneous, its formation variations, and the number and course of its motor branches in fetal cadavers. Our study was carried out by using the anatomical dissection method in 102 upper extremity of 51 fetuses with no external anomaly, aged between 17-40 weeks of gestation in Süleyman Demirel University Faculty of Medicine, Department of Anatomy. The formation, variations, and motor branches of the nervus musculocutaneous in fetal cadavers were determined. Nervus musculocutaneus was typed according to root variations. The motor branches given by the musculocutanous nerve to the m. biceps brachii were also typed according to their number and the muscle part it innervates.The distance of the motor branches given by the Nervus musculocutaneous to the acromion was proportioned to the length of the arm, allowing the information to be used in adults. It was observed that there was no difference between the parties and the genders in all parameters. The data obtained in our study will contribute to diagnoses and treatments in disciplines such as pediatrics, orthopedics, surgical sciences, and radiology. It will reduce postoperative complications and risks of iatrogenic injury. In addition, we believe that our study will guide anatomists and other scientists in their studies.