Kardiyopulmoner arrest hastalarında kullanılan KPR cihazı lucas 3'ün göğüs basısı yaptığı alandaki anatomik yapılara ilişkin bir çalışma
A study of anatomical structures at the compression site of the mechanical CPR device lucas 3 in cardiopulmonary arrest patients
  1. Tez No: 496766
  2. Yazar: ENGİN SALAHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUTLU KARTAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: mekanik göğüs basısı, CPR, KPR, LUCAS, mechanical chest compressions, CPR, LUCAS
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Giriş-Amaç: KPR cihazları son yıllarda resüsitasyon kılavuzlarına girmeye başlamıştır. Bu cihazların mekanik KPR'ye yakın resüsitasyon sonuçları verdiği bilinse de göğüs basısını hangi anatomik yapılara uyguladıkları konusunda bir bilgi yoktur. Biz de bu noktadan hareketle LUCAS 3 KPR cihazı için tariflenen bası yeri altındaki anatomik yapıları tespit edebilmek amacıyla bu araştırmayı tasarladık. Gereç- yöntem: Çalışmamız Akdeniz Üniversitesi Hastanesi radyoloji kliniğinde gerçekleştirildi. Araştırma öncesi etik kurul onayı alındı. Araştırma için radyoloji kliniğinde toraks bilgisayarlı tomografisi (Toraks BT) çekilen 100 hastanın görüntüleri kullanıldı. LUCAS 3 bası bölgesinin altına denk gelen anatomik yapılar, sternum uzunlukları ve toraks AP çapları bir radyoloji uzmanı tarafından değerlendirildi. Veriler SPSS 20.0 analiz programında değerlendirildi. Sonuçlar: LUCAS 3 kullanımında önerilen sternal bası bölgesinin altında en sık bulunan yapı sağ atriyumdur. Sol ventrikül sadece %31 hastada bası yapılan bölgede bulunmaktadır. Karaciğer sol lobu KPR sırasında yaralama potansiyeline sahiptir. Tartışma: LUCAS 3 KPR cihazının anatomik bası yeri altında en sık yer alan yapı sol atriumdur. Sol ventrikül ise hastaların yalnızca %31'inde bası alanı altında kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background- objectives: Mechanical CPR devices are introduced to the resuscitation guidelines in recent years. Although it is scientifically proven that these devices deliver resuscitation outcomes similar to manual CPR, there is no information regarding which anatomical structures are being compressed. Our study aims to find which anatomical structures are compressed during mechanical CPR by LUCAS 3. Material- method: Our study was carried out in Akdeniz University hospital department of radiology and Ethics Committee approval was obtained before initiating the study. Randomly selected 100 chest CT Images were used for the study. Anatomical structures beneath LUCAS 3 compression site, sternal lengths and anteroposterior chest diameters were assessed by radiologist. SPSS 20.0 was used for statistical analysis. Results: Most common anatomical structure compressed during mechanical CPR using correctly positioned LUCAS 3 was left atrium. Left ventricle was compressed in only 31% of the patients. Left lobe of the liver is at risk for injury due to anatomical proximity. Discussion: Left atrium is most commonly compressed structure during mechanical CPR dome using LUCAS 3. Left ventricle was compressed in only 31% of the patients.