Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 3. ligde yer alanfutbolcularda görülen sakatlıkların istatistiksel analizi
  1. Tez No: 49678
  2. Yazar: MUZAFFER SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HATİCE ÇAMLIYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, sakatlık, istatistik, Football, injuries, statistics
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Bu çalışma Doğu ve Güneydoğu Anadoluda 3. ligde yeralan futbol oyuncularında bir sezonda (yaklaşık 35 hafta) meydana gelen sakatlıkların tiplerini, nedenlerini ve sakatlıkların değişik faktörlerle ilişkilerini istatistiksel olarak incelemek üzere yapıldı. Çalışmaya 180 futbol oyuncusu dahil edildi, toplam olarak 754 sakatlık tespit edildi. Sakatlıkların çoğu %44.69 ile 22-25 yaş grublarında görüldü, %58.49'luk bir oran ile 5-10 yıllık oyuncularda sakatlanmanın daha fazla olduğu belirlendi. En sık sakatlanma %29.3 1 ile savunma oyuncularında tespit edildi. Sakatlıklar %55.03 ile en fazla toprak zeminli sahalarda görüldü. Yetersiz ısınmanın sakatlıklara etkisi %54.77 olarak bulundu. Dikkatsizlik sonucu oluşan yaralanmaların yüzdesi %56.63'dü. Sezon başında yapılan çalışmalarda sakatlanan oyuncu oranı %22.78 idi. Sakatlıkların vücut bölümlerine dağılımı: Alt ekstremiteler %69. 2 l'lik oran ile en yüksek bulunurken bu bölgelerdeki en sık sakatlanma ise %17.33 oranı ile ayak bileğinde idi. Diz sakatlanmalarının oram %12.07 olarak tespit edildi. Üst ekstremitelerde toplam 210 sakatlık görüldü; bu rakam toplam sakatlıkların %28.85'lik bölümünü kapsamaktadır. Üst ekstremitelerdeki en sık sakatlanan yer %17.33'lük oran ile el ve el bileği idi. Baş sakatlıklarının oranı %7.03, gövdeye ait sakatlıklar %4.91 oranında oldu. Çalışmada en sık karşılaşılan sakatlık tipi %32.89 ile ezilmeler idi. burkulmaların oranı %18.44'dü. Bağlezyonlarının oram %10.74, önemli sakatlık tiplerinden olan kırıklar ise %10.08 oranında görüldü. %5.09 ile incinme oranı orta sıralarda yer aldı. Futbol sporunda sıklıkla karşılaşılan kas yırtıkları toplam 20 sporcuda tespit edildi (%2.65). Çıkıkların oranı %2.65 ve bunların da çoğu omuz ekleminde görüldü (%70). Maç ve antrenmanların %58.33'lük bölümü toprak zeminli sahalarda oynanmasına rağmen açık yaraların oranı %2.65 idi. Adale çekmesi %2.52'lik bir oran ile 19 oyuncuda tespit edildi. Toplam sakatlıklarda diz sakatlıkları % 12.07 ile ikinci sırada yer alırken menisküs olgularının oranı %1.06 idi. Çalışmada tespit edilen sakatlıkların genel olarak yetersiz ısınma, aşın sert oynama, aşın yüklenme, kötü zemin, dikkatsizlik ve hakem hatalarından kaynaklandığı ortaya kondu. Bu çalışmanın amacı sporcularda meydana gelen sakatlıkların sayılan, tipleri ve nedenleri ile ilgili bilgileri ortaya koyarak genel bir kanıya ulaşılması ve bunların önlenmesi veya azaltılmasına yardımcı olabilecek istatistiki verilere katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, injuries encountered, within a season, among the football-players of third leage teams in Eastland South East Anatolia were examined. 1 80 players were included in the study. Totally 754 injuries were determined. Many of the injuries were seen among the age groups of 22.25 the percent of injuries was more frequent among the players with a 5-10 ten years of professional life (58.94%). The injuries were highest among the defenders (29.31%) many of the injuries took place on bad field. The effect of lack of warmness was 54.77% Carelessness caused injuries with a percent of 56.63. The percent of injuries at the begining of football season was 22.78%. The distribution of injuries in the body was as follows: The highest injuries were seen in the lower extremites (60.21%), and ankle injuries were in the first place among all extremites (17.37%). Knee injuries with a percent of 12.07 % took in the second place. In upper extremites, 2 1 0 injuries were recorded. This figure means a percentage of 28.85 among total injuries. The highest rate of injuries was in the wrists (17.37%). Head injuries took the third place with a percentage of 7.03. The percent of remaining injuries in the body was 4.91%. The type of injury frequently met was of contusions (32.89%). This was followed by sprainings (14.44%). Bond lesions occupied the third place with a percentage of 10.34. The percentage of fractures, an inportent type of injuries, was 10.08 the percent of hurts was 5.9. Muscule raptures, anather important type of injuries. Were seen in 20 players. Ther percent of this type of injuries was 2.65. The percentage of dislocations was 2.65. Most of dislocations were seen in shoulder joints (70.00%). The rate of open. Laceration was only 2.65 when played on bad field during the matches and training muscule extraction was seen only in 19 players (2.52%). Of the total injuries, knee injuries stood in the second place. The rate of meniscus was 1.06%). The injuries encountered were generally the result of insufficient warmness, agressive-playing, excessive-acting, bad-field and carelessness. The aim of this study is to provide knowledge about the amount, type and reasons of injuries of sportsmen, thence to reach a general decision, to contsibute to stabtistics which may be helpfull in preventing or reducing the number of injuries.