Düzenli rekreasyonel aktivitelerin yetişkin kadınların stres, mutluluk ve yaşam tatminleri üzerine etkisi
The effect of regular recreational activities on adult women's stress, happiness, and life satisfaction levels
- Tez No: 606949
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Stres, Mutluluk, Yaşam Tatmini, Yetişkin Kadın, Adult Women, Happiness, Life Satisfaction, Perceived Stress
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı 10 haftalık düzenli rekreasyonel aktivitelerin yetişkin kadınların stres, mutluluk ve yaşam tatminleri üzerine etkisini belirlemektir. Bu araştırmada ilişkisel tarama yöntemlerinden boylamsal nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Örneklem seçiminde kolayda örnekleme metodu tercih edilmiştir ve araştırmanın örneklemini Spor İstanbul A.Ş. tarafından düzenlenen rekreatif etkinliklere (yüzme ve fitness) düzenli olarak katılan 199 gönüllü yetişkin kadın oluşturmaktadır. Ölçme aracı olarak demografik değişkenlerin yanı sıra, katılımcıların stres düzeylerini belirlemek için, Cohen, Kamarck ve Mermelstein (1983) tarafından geliştirilen ve Türk diline adaptasyonu Eskin ve diğ., (2013) tarafından yapılan Algılanan stres ölçeği kullanılmıştır. Mutluluk düzeylerini belirlemek için, Hills ve Argyle (2002) tarafından geliştirilen ve Türk diline adaptasyonu Doğan ve Akıncı Çötok (2011) tarafından yapılan Oxford mutluluk ölçeği kısa formu ve yaşam tatmin düzeylerini belirlemek için, Diener ve diğ., (1985) tarafından geliştirilen ve Türk diline adaptasyonu Bekmezci ve Mert (2018) tarafından yapılan Yaşam tatmin ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS paket programı aracılığıyla tanımlayıcı istatistikler hesaplanmıştır. Normal dağılım gösteren verilerin analizinde Paired Samples t-test ve tekrarlı ölçümlerin demografik değişkenler ile karşılaştırılmasında Two-way Repeated Measures ANOVA kullanılmıştır. Ek olarak, 10 haftalık düzenli rekreatif etkinliklerin bireylerin stres, mutluluk ve yaşam tatmin düzeylerine etkisini belirlemek için“%Δ= (Son Test-Ön Test)/Ön Test*100”formülü kullanılmıştır. Araştırmanın birincil bulgularına göre, 10 haftalık rekreatif etkinliklerin yetişkin kadınların algılanan stres düzeylerini %33,57 düzeyinde azalttığı, buna karşın mutluluk düzeylerini %20,58 ve yaşam tatmin düzeylerini %14,39 düzeyinde artırdığı tespit edilmiştir. Araştırmanın ikincil bulgularına göre ise, 10 haftalık rekreatif etkinliklerin genç yetişkin kadınların stres düzeylerini orta yaşlı ve yaşlı yetişkin kadınlardan daha yüksek düzeyde azalttığı, buna karşın mutluluk düzeylerini ise daha yüksek düzeyde artırdığı tespit edilmiştir. Dahası, 10 haftalık rekreatif etkinliklere sosyalleşme amacı ile katılan kadınların stres düzeylerinin fiziksel sağlık ve ruhsal sağlık amaçlı katılan kadınlardan daha yüksek düzeyde azaldığı, buna karşın mutluluk düzeylerinin ise daha yüksek düzeyde arttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, hayatın stresinden uzaklaşarak, mutlu bir hayat sürdürmek ve sürdürülen yaşamdan tatmin olmak için düzenli rekreatif etkinliklere katılım bir zorunluluk olarak görülmektedir. Böylece yetişkin kadınların daha etkin bir yaşam sürdürmeleri sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of regular 10-week recreational activities on stress, happiness and life satisfaction of adult women. Longitudinal quantitative research model was used in the relational screening model in this study. In sampling selection, the convenience sampling method was preferred and the sample of the study consisted of 199 volunteer adult women who regularly participated in recreational activities (swimming and fitness) organized by İstanbul Spor Inc. In addition to demographic variables, the perceived stress scale developed by Cohen, Kamarck, and Mermelstein (1983) and adapted to Turkish by Eskin et al. (2013) was used to determine the stress levels of the adult women. In order to determine happiness levels, the Oxford happiness scale developed by Hills and Argyle (2002) and adapted to the Turkish language by Doğan and Akıncı Çötok (2011) and in order to life satisfaction, life satisfaction scale developed by Diener et al. (1985) and adapted to Turkish language by Bekmezci and Mert (2018) was used. In the analysis of the data showing normal distribution, the Paired samples t-test was used for comparing two groups and Two-way Repeated Measures ANOVA was used for comparison of repeated measures with demographic variables. In addition, the formula [%Δ = (Post-Test- Pre-Test) / Pre-Test * 100] was used to determine the effect of regular 10-week recreational activities on adult women's stress, happiness, and life satisfaction levels. According to the primary findings of the study, it was found that 10-week recreational activities reduced perceived stress levels of adult women by 33.57%, whereas happiness levels increased by 20.58% and life satisfaction levels by 14.39%. According to the secondary findings of the study, it was found that 10-week recreational activities reduced the stress levels of young adult women higher than middle-aged and old adult women, whereas happiness levels increased at a higher level. Moreover, it was found that the stress levels of adult women who participated in the 10-week recreational activities for socializing purposes decreased at a higher level than adult women who participated for physical and mental health, whereas their happiness levels increased at a higher level. As a result, it was seen as a necessity to take part in regular recreational activities in order to get away from the stress of life and to live a happy life and to be satisfied with life. Thus, adult women can sustain to live a more effective life.