İdiopatik granülomatöz mastitli hastalarda dokudaki igg4 düzeyinin tedavi etkinliğindeki yeri
The role of IGG4 level in the tissue during the treatment of the patients having idiopathi̇c granulomatous mastitis
- Tez No: 496936
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Granülomatöz mastit, steroid tedavisi, nüks, İgG4, Granulomatous mastitis, steroid treatment, recurrence, IgG4
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmayı kurgularken otoimmün etyolojiden yola çıkarak doku İgG4 düzeyi yüksek olan olgularda steroid tedavisinin etkinliğini ortaya koymayı amaçladık. Hastalar ve Yöntem: 01 Ocak 2008 ve 01 Haziran 2017 tarihleri arasında GÜTF Genel Cerrahi Kliniğinde IGM tanısı almış, metil-prednisolon'un ilk hafta 1 mg/kg/gün başlanıp dozun haftada 0.1 mg/kg/gün'e kadar düşürülen 24-56 yaş arasındaki 55 hasta, Gazi Üniversitesi Etik Kurulunun onayı alınarak çalışmaya alındı. Hastalar gebelik, emzirme, sigara, OKS kullanımı, klinik bulgular, tanısal tetkikler, mikrobiyolojik ve histopatolojik özellikler, uygulanan tedavi yöntemi ve iyileşme sürelerine göre retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların patoloji preparatları immunohistokimyasal incelemeden sonra doku İgG4 düzeyine göre negatif (Grup 1), seyrek ve az sayıda pozitif (Grup 2), yer yer ve çok sayıda pozitif (Grup 3) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Hastalara ait demografik, özgeçmiş, mikrobiyolojik ve histopatolojik veriler Ki-Kare ve Mann Whitney U testleri ile istatiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 55 hastanın yaş ortancası 35.7 yıl (min-max: 24-56) idi. Yaş, serum prolaktin düzeyi, serum İgG düzeyi, gebelikle tanı arasında geçen süre, takip süresi, steroid kullanım süresi, gebelik öyküsü, emzirme öyküsü, lokalizasyon, OKS kullanımı, sigara kullanımı, ek hastalık, akıntı, apse, kitle bulgusu, ek doz steroid ihtiyacı, steroid yan etkisi, drenaj öyküsü ve nüks açısından Grup 1, Grup 2 ve Grup 3 arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Gebelikle tanı arasında geçen süre ile nüks arasında gruplardan bağımsız olarak istatiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Çalışmamızda steroid tedavisi başarı oranı Grup 1'de %77.8, Grup 2'de %87.0, Grup 3'te %73.9 olarak saptanmıştır (p>0,05). Gruplar arasında nüks açısından istatiksel anlamlı fark görülmemiştir. İgG4'ün hastalık patogenezinde ve tedavi seçimindeki rolü için prospektif randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in this study is to present the efficacy of steroid treatment in cases with high IgG4 level based on autoimmune etiologic pathway. Patients And Methods: Between January 2008 and June 2017, 55 patients- between ages of 24-56- which were diagnosed with IGM at GÜTF General Surgery Clinic and methyl-prednisolone was administered at 1 mg / kg / day in the first week and decreased to 0.1 mg / kg / day, were admitted to study with the approval of Gazi University Ethics Committee. Patients were evaluated retrospectively based on pregnancy, breastfeeding, smoking, usage of OCS, clinical findings, diagnostic tests, microbiological and histopathological features, treatment modalities and recovery times. After immunohistochemical examination of the patient's pathology preparations, patients were divided into three groups according to IgG4 level; negative (Group 1), rare positive (Group 2), and quite positive (Group 3) tissues. Demographic, background, microbiological and histopathologic data of the patients were evaluated statistically by Chi-Square and Mann Whitney U tests. Findings: The median age of the 55 patients included in the study was 35.7 years (min-max: 24-56). There was no statistical difference between Group 1, Group 2 and Group 3 based on age, serum prolactin level, serum IgG level, time between pregnancy and diagnosis, follow-up time, duration of steroid use, history of pregnancy, history of breastfeeding, localization, usage of OCS, smoking, additional disease, discharge, abscess, side effect of steroid use, drainage history and recurrence. There was a statistically significant relationship between the time between pregnancy and diagnosis and recurrence. Conclusion: The success rate of steroid treatment in our study was 77.8% in Group 1, 87.0% in Group 2 and 73.9% in Group 3 (p> 0.05). There was no statistically significant difference between the groups in terms of recurrence. Prospective randomization studies are required in order to evaluate IgG4 in the pathogenesis of the disease and its role in treatment choice.