Hibrit seramiklerin kalınlık ve translüsentliğinin rezin simanların konversiyon derecesi ve mikrosertliğine etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effect of hybrid ceramics thickness and translucency on degree of conversion and microhardness of resin cements
- Tez No: 496935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ULVİYE ŞEBNEM BÜYÜKKAPLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hibrit seramik, rezin siman, konversiyon derecesi, mikrosertlik, Hybrid ceramic, resin cement, degree of conversion, microhardness
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, tam seramik restorasyonların simantasyonunda kullanılan, ışıkla ve hem ışıkla hem de kimyasal olarak polimerize olan rezin simanların translusent ve yüksek translusent Polimer İnflitre Seramik Ağ (PICN) materyalin farklı kalınlıkları altındaki konversiyon derecesinin belirlenmesi ve mikrosertliğinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Translusent (T) ve yüksek translusent (HT) bloklardan 0.5, 1, 1.5, 2 mm kalınlıkta örnekler hazırlandı (n=80). FTIR analizde kullanılacak rezin siman örnekleri 6 mm çapında ve 100 µm kalınlıkta hazırlandı ve ışıkla polimerize olan siman 30 sn hem ışıkla hem de kimyasal olarak polimerize olan rezin siman 20 sn polimerize edildi (n=180). 24 saat oda sıcaklığında ışık almayan kaplarda bekletilen örneklerin FTIR ile konversiyon dereceleri ölçüldü. Mikrosertlik testi için 2 mm kalınlığında ve 6 mm çapında teflon kalıp hazırlandı (n=180). Polimerizasyon protokolü FTIR analizi için hazırlanan örnekler ile aynı olacak şekilde yapıldı. Mikrosertlik ölçümleri, Vickers mikrosertlik cihazı kullanılarak yapıldı. Elde edilen veriler SPSS 18 yazılım paketinde istatistik analizi edildi. Bulgular: FTIR analizi sonucunda, 1.5 ve 2 mm kalınlığında hazırlanan T ve HT seramikler altında ışıkla polimerize olan rezin simanların konversiyon dereceleri kontrol grubuna göre düşük değerler gösterdiği bulgulanmıştır. Hem ışıkla hem de kimyasal olarak polimerize olan siman grubunda, kontrol grubu ile arasında istatiksel olarak anlamlı fark olmadığı gözlenmiştir. Mikrosertlik değerleri incelendiğinde, ışıkla polimerize olan rezin simanın 1.5, 2 mm kalınlıklarda hazırlanan T ve HT seramik grupları ile hem ışıkla hem de kimyasal olarak polimerize olan rezin simanın 1.5 ve 2 mm T ve HT seramiklerin kalınlığındaki grupları istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük mikrosertlik değerleri göstermiştir. Sonuç: T ve HT hibrit seramik kullanılarak 1 mm ve üzerinde kalınlıklarda hazırlanan restorasyonların simantasyonunda hem ışıkla hem de kimyasal olarak polimerize olan rezin siman kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the conversion degree and microhardness a light cured and a dual cured resin cement which are used in the cementation of full all ceramic restorations under different thicknesses of translucent and high transluscent Polimer ınflirated ceramic network (PICN) ceramic material. Method: Translucent (T) and high translucent (HT) PICN blocks were prepared 0.5, 1, 1.5, 2 mm thicknesses (n=80). Resin cement samples for FTIR analysis were prepared with a diameter of 6 mm and a thickness of 100 μm. Light cure resin cement was polymerized for 30 seconds and dual cure resin cement was polymerized for 20 seconds (n=180). Samples were stored in the dark for 24 hours at room temperature before FTIR spectrometer was used for degree of conversion measurements. For microhardness test, a teflon mold having 2 mm thicknes and 6 mm diameter was prepared. The polymerization protocol was the same as the samples prepared for FTIR analysis (n=180). Microhardness were measured using by a Vickers microhardness test device. The obtained data were analyzed statistically in a statistical software package. Results: As a result of FTIR analysis, conversion degree of the light cured resin cement that were prepared under 1.5 and 2 mm thick T and HT ceramics were found to be lower than the control group. It was observed that the conversion degree of the dual cure resin cement group there was no significant difference between the control group. When the microhardness values were examined, light cured resin cement ceramics were prepared under 1.5, 2 mm thick T and HT ceramics showed statistically significant low microhardness values. Dual cure resin cement were prepared under 1.5 and 2 mm thick T and HT ceramics showed statistically significant low microhardness values. Conclusion: ın the limitation of present study, it may be conculuted that, dual cured resin cements are more suitable in the cementation of restorations prepared at thicknesses of 1.5 mm and above both T and HT hybrid ceramics.