Torakotomi ile pulmoner rezeksiyon yapılan hastalarda preoperatif dönemde yapılan solunum rehabilitasyonunun postoperatif morbidite üzerine etkisinin araştırılması
Research on the effect of preoperative period of respiratory rehabilitation on postoperative morbidity in thoracotomy and pulmonary resection
  1. Tez No: 496943
  2. Yazar: HATİCE KÖKEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Physiotherapy and Rehabilitation, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Torakotomi, pulmoner rehabilitasyon, postoperatif morbidite, Thoracotomy, pulmonary rehabilitation, postoperative morbidity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Torakotomi ile pulmoner rezeksiyon yapılan hastalarda cerrahi öncesi ve sonrasında uygulanan kısa süreli yoğun pulmoner rehabilitasyonun, bu hastalardaki akciğer fonksiyonları, komplikasyon oranları ve hastanede kalış süresine etkilerini incelemek Yöntem: Torakotomi ile pulmoner rezeksiyon uygulanacak 60 hasta çalışmaya dahil edildi ve randomize şekilde iki gruba ayrıldı. Çalışma grubundaki hastalara, preoperatif dönemde 7 gün boyunca günde 3 saat olarak yoğun pulmoner rehabilitasyon uygulandı. Kontrol grubuna ise standart bakım uygulandı. Postoperatif dönemde her iki grubada pulmoner rehabilitasyon uygulandı. Gruplar; spirometrik akciğer fonksiyonları, solunum parametreleri, kan gazı parametreleri, komplikasyon oranları ve hastanede kalış süreleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grubun demografik bulguları karşılaştırıldığında benzerdi. Operasyon öncesi solunum fonksiyon ve kan gazı parametreleri benzerdi (p>0,05). Cerrahi sonrasında her iki gruba da yapılan solunum parametreleri (FEV1, FVC) ve kan gazı (pO2, pCO2) parametreleri karşılaştırıldığında anlamlı bi farka rastlanmadı. Her iki grup komplikasyon oranları açısından karşılaştırıldığında, çalışma grubunda komplikasyon gelişmeme yüzdesi daha yüksek tespit edilmiştir (p=0,028). Diğer komplikasyonlara göre torakotomilerden sonra sık görülen ve hastanede daha uzun süre kalmayı gerektiren uzamış hava kaçağı gelişme oranı çalışma grubunda anlamlı derece de düşük tespit edilmiştir (p=0,005). Hastanede kalış süresi karşılaştırıldığında, çalışma grubunda anlamlı derecede kısa bulunmuştur (p=0,001). Çalışma grubunda hastaların sigara paket yıla göre yapılan karşılaştırmalarında, sigara kullanmayan hastaların hastanede kalış süresi sigara>20 paket/yıl olan hastalara göre daha düşük tespit edilmiştir (p=0,019). Sonuç: Çalışmadan elde edilen veriler değerlendirildiğinde torakotomi ve pulmoner rezeksiyon yapılan hastalara preoperatif dönemde uygulanan pulmoner rehabilitasyonun, solunum fonksiyonlarını iyileştirdiği, postoperatif komplikasyon oranını düşürdüğü ve hastanede kalış süresini kısalttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effects of short-time intensive pulmonary rehabilitation, pulmonary functions, complication rates and duration of hospital stay in patients with pulmonary resection with thoracotomy before and after surgery Methods: Sixty patients who underwent pulmonary resection with thoracotomy were included in the study and two groups were randomly assigned. Patients in the study group underwent intensive pulmonary rehabilitation for 3 hours per day for 7 days in the preoperative period. Standart maintenance was applied to the control group. Postoperative pulmonary rehabilitation was performed in both groups. Groups; spirometric pulmonary functions, respiratory parameters, blood gas parameters, complication rates, and hospitalization times. Findings: The demographic findings of both groups were similar when compared. The preoperative pulmonary function and blood gas parameters were similar (p> 0.05). No statistically significant difference was found between the parameters of respiratory parameters (FEV1, FVC) and blood gas (pO2, pCO2) in both groups after surgery. When both groups were compared in terms of complication rates, the percentage of non-complication development in the study group was higher (p = 0.028). According to other complications, prolonged air leakage development rate, which is common after thoracotomy and requires longer stay in the hospital, was found to be significantly lower in the study group (p = 0.005). Compared with the length of stay in the hospital, the study group was significantly shorter (p = 0.001). Comparisons of patients with smoking cigarette packs in the study group revealed that the duration of hospital stay in non-smoking patients was lower than in patients with 20 cigarettes / year (p = 0.019). Conclusion: When the data obtained from the study were evaluated, it was concluded that pulmonary rehabilitation applied in preoperative period of thoracotomy and pulmonary resection improved respiratory functions, decreased postoperative complication rate and shortened hospital stay.