0-6 yaş arası normal işiten çocuklarda abr (audıtory braınstem response) testi'nin normalizasyonu
Normalization of the abr (auditory brainstem response) test in normal hearing children between 0-6 years old
  1. Tez No: 496973
  2. Yazar: KAĞAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KEMAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: ABR, Chirp, İşitsel beyinsapı cevabı, Normalizasyon
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Çalışmamızda, normal işiten 0-6 yaş çocuklarda chirp uyaran ile elde edilen ABR dalga latanslarının belirlenmesi ve kliniğe ait normatif değerlerin oluşturulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya, kliniğimize işitme kaybı dışı sebeplerle başvuran, otoskopik muayenesi ve işitmesi normal olan, otolojik ve sistemik hastalığı olmayan 6 ay ve 6 yaş arası 70 çocuk dahil edildi. Çocuklar yaşlarına göre 7 gruba ayrıldı ve her gruba 5 kız ve 5 erkekten oluşturuldu. Çalışmaya dahil edilen çocuklara KBB muayenesi ile immitansmetrik, odyometrik inceleme yapılarak ABR testi uygulandı. ABR testinde 70, 50 ve 30 dB nHL şiddet düzeyinde 21,1/sn uyaran tekrar oranında chirp uyaran ile I, III ve V dalgalar tespit edilerek dalga latansları cinsiyet, yaş ve kulak farkına göre değerlendirildi. Bulgular: Dalga latansları kız ve erkek çocuklarda 70, 50 ve 30 dB nHL şiddet düzeylerinde elde edildi. Ortalama I. Dalga latansı sırasıyla 1,77, 2,31, 2,63 msn olarak, ortalama III. Dalga latansı 3,81, 4,54, 5,01 msn, ortalama V. Dalga latansı 5,57, 6,20, 6,99 msn olarak saptandı. Kız ve erkek çocuklarda latans farkının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulundu. Yaş arttıkça latans değerlerinin kısaldığı gözlendi. Kulaklar arası latans farkının istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği saptandı. Sonuç: ABR testinde kullanılan cihaza spesifik normatif değerler oluşturulmalı ve kliniğe ait değerler tespit edilmelidir. Çalışmamızda normal işiten 0-6 yaş grubundan elde edilen chirp ABR latans değerleri kliniğimizde değerlendirilen çocuk hastaların tanı/ayırıcı tanısında referans olarak kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of our study is to determine the latencies of ABR waves obtained with chirp stimulus in 0 to 6 years old normal hearing children and to form normative values for use of clinic. Material and Method: Seventynormal hearing children between 6 months and 6 yearswere included in the study. All patients included in the study had normal otoscopicfindings and they did not have any systemic disease. Children were divided in 7 groups according to their ages. There were 5 boys and 5 girls in each group. All children in the study were underwent physical examination and audiologic evaluation including acoustic immitansmetric, audiometric examination and ABR test. In the ABR test, I, III, and V waves were detected with a chirp stimulus at a rate of 21.1/s stimulus repeat at 70, 50 and 30 dB nHL intensity. Wave latencies were evaluated according to gender, age and ear difference. Results: Wave latencies were obtained and examined at 70, 50 and 30 dB nHL intensity levels from both male and female children. The mean I wave latency was found respectively 1.77, 2.31, 2.63 msn whereas mean III wave latency was 3.81, 4.54, 5.01 msn and mean V latency was 5.57, 6.20, 6.99 msn. The wave latency differences between male and female children was not statistically significant. We found an inverse relationship between latency values and age. Finally, the latency differences between two ears is not statically significant. Conclusion: Each ABR device has specific normative values and they should be determined device, also standard values related for each clinic should be determined, too. Chirp ABR latency data collected from normal hearing children at the age of 0 to 6 will be used as a reference in the diagnosis / differential diagnosis of child patients admitted to our clinic. Keywors: ABR; Chirp; Auditory evoked brainstem response; Normalization