Eskişehir Osmangazi Üniversitesi acil servisine 1 yıl boyunca başvuran el yaralanmaları vakalarının ileriye dönük gözlemsel incelenmesi
A prospective observational study of hand injuries cases applied to Eskişehir Osmangazi University emergency service within 1 year
  1. Tez No: 496983
  2. Yazar: EŞREF GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURDAN ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: El yaralanmaları, Acil Servis, iş kazaları, Hand injuries, Emergency Service, work accidents
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Genç, E. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Acil Servisine 1 yıl boyunca başvuran el yaralanmaları vakalarının ileriye dönük gözlemsel incelenmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2018. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Erişkin Acil Servisine el yaralanması ile başvuran hastaların demografik özelliklerinin, klinik bulgularının, yaralanma nedenlerinin ve türlerinin, yaralanma ciddiyetinin ve iş kazalarının özelliklerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışma gözlemsel ve prospektif olarak planlandı. Çalışmaya 01.02.2017-31.01.2018 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine el yaralanması nedeni ile başvuran 1034 hasta alınmıştır. 18 yaşından küçük olan ve çalışmaya katılmayı kabul etmeyen hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmaya alınan 1034 hastanın 750'si (%72.5) erkek, 284'ü (27.5) kadındı. Yaş ortalaması 36.20±14.34 idi. Hastaların en sık başvuru günü %15.6 oranında cumartesi, en sık başvuru ayı mayıs olarak saptandı. El yaralanmalarının büyük çoğunluğu ev ve eklentilerinde (%60.4) meydana geldiği saptandı. İş kazaları (%25.5), ev kazalarından (%56.8) sonra en sık yaralanma nedeni idi. El yaralanmalarına en sık neden olan alet delici kesici aletlerdi (%46.9). En sık yaralanan parmak sol el 2. parmaktı. En sık yaralanma türü basit kesiler (%52.6), en sık uygulanan işlem ise primer sütürasyondu (%46.5). En sık ampütasyon sol el 3. parmakta saptandı. Hastaların %43.7'sine el cerrahisi konsültasyonu istendi. Sütürasyon işlemlerinin %51.8'i Acil Servis hekimleri tarafından yapıldı. Sonuç olarak acil servise başvuran el yaralanmalı hastaların büyük çoğunluğu acil serviste tedavi edilmekte olup Acil Hekimlerinin el yaralanmalarının tedavisi hakkında yeterli bilgi donanımına sahip olması gerekmektedir. İş kazalarında meydana gelen el yaralanmaları daha ciddi sonuçlanmakta olup iş yerlerinde alınacak tedbirlerin ve işçi eğitimlerinin arttırılması ile meydana gelecek sakatlıklar ve sağlık harcamalarında ciddi azalma sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Genç, E. A prospective observational study of hand injuries cases applied to Eskişehir Osmangazi University Emergency Service within 1 year. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Emergency Medicine Department Specialization Thesis, Eskişehir, 2018. The aim of this study was to determine demographic characteristics, clinical findings, causes and types of injuries, injury severity and occupational accidents of patients who applied to the emergency department of Eskişehir Osmangazi University Educational Health Practice and Research Hospital with hand injuries. The study was planned in an observational and prospective manner. 1034 patients who applied to the Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Emergency Department with the reason of hand injury between 01.02.2017-31.01.2018 were taken to study. Patients who refused to participate in the study and patients younger than 18 years are not included in the study. 750 (%72.5) and 284 (%27.5) of 1034 patients who included in study were males and females respectively. The mean age was 36.20 ± 14.34. The most frequent admission day of the patients 15.6% was saturday and the most frequent admission month was may. It has been determined that the majority of hand injuries (60.4%) occur in homes and ıt's attachments. The second most common causes of injuries was occupational accidents (25.5%) after home accidents (56.8%). Cutter and driller tools (46.9%) were the most common cause of hand injuries. The most frequently injured finger is the 2nd finger of the left hand. The most common types of injuries were simple incisions (52.6%), The most common procedure was primary suture (46.5%).The most frequent amputation was found in the left hand's 3rd finger. 43.7% of the patients were requested a hand surgery consultation. 51.8% of suturing procedures were performed by Emergency Service physicians. As a result, the majority of hand injured patients who are referred to emergency services are being treated by emergency services, emergency physicians must have adequate knowledge of the treatment of hand injuries. Hand injuries occurring in work accidents are more serious, disabilities and health spending can be reduced seriously by increasing the measures to be taken at workplaces and training of workers.