Eskişehir Osmangazi Üniversitesine başvuran ve plevral efüzyon saptanan hastalarda plevral mayiden elde edilen laktat düzeyinin transüda-eksüda ayrımında değerliliği: Prospektif gözlemsel çalışma
Patients who applied to Eskisehir Osmangazi University and detected pleural effusion, the worthiness of lactate level obtained from pleural effusion in transudate-exudate distinction: A prospective observational study'
- Tez No: 496984
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ÖZAKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Plevral sıvı, Transüda-eksüda, Plevral laktat, Pleural fluid, Transudate-exudate, Pleural lactate
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Plevral efüzyon plevral aralıkta anormal sıvı birikmesi olarak tanımlanır. Plevranın primer hastalığına veya başka bir hastalığın komplikasyonuna bağlı olarak karşımıza çıkabilir. Plevral sıvı tespit edilen hastalarda etyolojiyi saptamak için yapılması gereken ilk adım transüda-eksüda ayrımının yapılmasıdır. Transüda-eksüda ayrımında standart yaklaşım 1972 yılında tanımlanan ve hala kullanılmaya devam eden Light kriterleridir. Tezin amacı Eskişehir Osmangazi Üniversitesine başvuran ve plevral efüzyon saptanan hastalarda plevral mayiden elde edilen laktat düzeyinin transüda-eksüda ayrımında değerliliğini saptamak. Çalışma prospektif gözlemsel planlandı ve 1 Temmuz 2017 - 31 Ocak 2018 tarihleri arasında 169 (44'ü transüda, 125'i eksüda) hasta çalışmaya dahil edildi. Genç popülasyonda eksüda niteliğinde sıvı dağılımı daha fazla ve en sık başvuru şikayeti nefes darlığı olarak saptandı. Hastaların özgeçmişlerinde kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliğinden herhangi biri varsa transüda olma olasılığı daha fazla saptandı. Eksüda niteliğindeki plevral sıvılarda en sık neden malign plörezi, transüda niteliğindeki sıvılarda en sık neden kalp yetmezliği olarak bulundu. Light kriterlerinin sensitivitesi %90.2 ve spesifitesi %94.5 hesaplandı ve literatür ile kıyaslandığında yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahipti. Plevral laktat değeri eksüda niteliğindeki plevral sıvılarda transüdalara göre yüksek saptandı. Plevral laktat kestirim değeri 2.0 mmol/L alındığında sensitivitesi %85, spesifitesi %64 hesaplandı. Plevral laktatın Light kriterlerine göre sensitivitesi %61.3, spesifitesi %86.4, hasta tanılarına göre sensitivitesi %58.5, spesifitesi %84.3 olarak hesaplandı. Plevral laktat düzeyi için elde ettiğimiz sonuçlar literatür ile benzer sonuçlar göstermektedir. Plevral sıvılı hastalarda kan gazı cihazı ile laktat düzeylerinin belirlenmesi, transüda-eksüda ayrımında hızlı tanı koymak için yararlı bir test olarak düşünülebilir. Plevral laktat transüda-eksüda ayrımında umut verici bir biyobelirteçtir ve plevral laktatın rolünü aydınlatmak için daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Pleural effusion is defined as an abnormal accumulation of fluid in the pleural space. Which may occur by a primary disease of pleura or a complication of another disease. The first step to detect the etiology in patients with pleural effusion is transudate-exudate separation. The standard approach to transudative-exudative discrimination is the Light criteria which defined in 1972 and still in use. The aim of this thesis is to determine the value of the lactate level obtained from pleural effusion in the transudate-exudate differentiation in patients who applied to Eskişehir Osmangazi University and detected pleural effusion. The study was planned as observational prospective and 169 patients (44 transudates, 125 exudates) were included in the study between 01.07.2017 and 31.12.2018. In the young population exudate fluid distribution was more frequent and the most common complaint was dyspnea. If patients past history has any of the following: CHF, CRF, Chronic Liver Disease, it is more likely to be transudate. The most common reasons for exudate and transudate in pleural effusions were found Malignant pleurisy and CHF respectively. Sensitivity of light criteria was calculated as 90.2% and specificity 94.5% and had high sensitivity and specificity as compared with the literature. The value of pleural lactate was found to be higher in the exudative pleural fluids than in the transudative. When the pleural lactate predictor value was taken as 2.0 mmol / L , sensitivity 85% and specificity 64% were calculated. According to Light criteria sensitivity of lactate was calculated as 61.3%, specificity was 86.4%, and according to patient diagnoses sensitivity was calculated as 58.5% and specificity was 84.3%. The results obtained for pleural lactate levels show similar results with the literature. Determination of lactate levels with blood gas apparatus in patients with pleural effusion can be considered as a useful test for rapid diagnosis at transudate-exudative distinction. Pleural lactate is a promising biomarker in the transdative-exudative distinction, and more extensive research is needed to clarify the role of pleural lactate.