İnmeli hastalarda santral nöropatik ağrı varlığının fonksiyonel sonuçlar üzerine etkisi
The effect of central neuropathic pain on functional outcomes in stroke patients
- Tez No: 496986
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA BERKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: inme, santral ağrı, yaşam kalitesi, miyofasyal ağrı, stroke, central pain, quality of life, myofascial pain
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amacımız, inme sonrası santral ağrının fonksiyonel sonuçlar üzerine etkisini ve inme sonrası santral ağrısı olan ve olmayan hastalardaki miyofasyal ağrı sendromu sıklığını araştırmaktı. Çalışmaya 40 inmeli hasta alındı. Hastalar LANNS skalası kullanılarak santral nöropatik ağrısı olanlar ve olmayanlar şeklinde eşit olarak iki gruba ayrıldı. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların ağrı şiddeti VAS ölçeği, fonksiyonel durumu Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FIM), yaşam kalitesi Kısa Form-36 (SF-36) ve depresyon varlığı Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) kullanılarak değerlendirildi. İki grup arasında miyofasyal ağrı sıklığı miyofasyal ağrı kriterleri baz alınarak değerlendirildi. Çalışmamızın sonucunda santral ağrısı olan ve olmayan iki grup arasında FIM, Beck Depresyon Ölçeği, miyofasyal ağrı sıklığı açısından anlamlı bir fark saptamadık ancak VAS skorunda ve SF-36'nın alt parametrelerinden ağrı skorunda anlamlı bir ilişki bulduk. Yaptığımız korelasyon analizleri sonucunda ise santral ağrı ile FIM, Beck Depresyon Ölçeği, SF-36'nın alt parametrelerinden fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, emosyonel rol güçlüğü, vitalite, ruhsal sağlık ve sosyal işlevsellikle santral ağrı arasında güçlü bir ilişki saptadık. SF-36 alt parametrelerinden ağrı ve genel sağlık algısı ile santral ağrı arasında da yine istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulduk. Santral ağrı ile miyofasyal ağrı arasında ise sınırda bir ilişki olduğunu gördük. Elde ettiğimiz sonuçlar santral ağrısı olan hastalarda ağrı şiddetinin daha fazla olduğunu, santral ağrının hastaların günlük yaşam aktivitelerini, yaşam kalitesini ve psikolojik durumunu olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
We aimed to investigate the effect of central pain on functional outcome after stroke and the frequency of myofascial pain syndrome in patients with and without central pain after stroke. Forty patients with stroke were included in the study. Patients were divided into two groups by using the LANNS scale as with and without central neuropathic pain. Pain intensity was assessed with visual analog scale. Functional Independence Scale (FIM) was used for the assessment of functional status. Quality of life was objectivized using 36-Item Short-Form Health Survey (SF-36) and the psychometric assessment was performed by using Beck Depression Inventory. The frequency of myofascial pain was assessed based on criteria for myofascial pain between the two groups. We found no significant difference in FIM, Beck Depression Scale, and myofascial pain frequency between the two groups with and without central pain but there was a significant correlation in the VAS score and subscale of SF-36 pain score. As a result of our correlation analysis, we found a strong correlation between central pain and FIM, Beck Depression Scale, SF-36 sub-parameters-physical function, physical role weakness, emotional role weakness, vitality, mental health and social functioning. We also found a statistically significant relationship between pain and general health perception and central pain sub-parameters of SF-36. The statistical analysis showed that there is a borderline relationship between central pain and myofascial pain. The results of this study showed that the severity of pain is greater in patients with central pain, and that central pain affects patients' daily life activities, quality of life and psychological condition negatively.