Tendinopatilerin tedavisinde peritendinöz trombositten zengin plazma enjeksiyonunun klinik etkinliği: Retrospektif çalışma
Peritendinous injection of platelet-rich plasma to treattendinopathy: A retrospective review
  1. Tez No: 497044
  2. Yazar: AYBARS KIVRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CAN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Trombositten zengin plazma, tendinopati, enjeksiyon
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET AMAÇ: Tendinopatilerin tedavisinde trombositten zengin plazma (TZP) enjeksiyonu umut veren bir tedavi yöntemidir. Bu çalışmanın amacı geniş bir hasta grubunda kronik tendinopatilerin tedavisinde peritendinöz TZP enjeksiyonunun klinik etkinliği ve etkili faktörlerin belirlenmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu retrospektif çalışmada tendinopati tedavisinde peritendinöz TZP enjeksiyonunun klinik sonuçları analiz edilmiştir. Alt ve üst ekstremitelerde farklı anatomik kompartmanlarda uygulanan TZP klinik sonuçları uygulama öncesi ve uygulamadan 6 hafta ve 6 ay sonra kayıt edilmiştir. BULGULAR: Uygulama sonrası 6 hafta ve 6 aydaki görsel analog skala ve semptomatik iyileşme skorları uygulama öncesi ile mukayese edildiğinde belirgin olarak iyileşmiştir (peroneal ve Aşil tendon hariç). Üst ekstremite tendonları, ileri yaş ve kadın cinsiyet daha iyi sonuç alınmasında etkilidir. ÇIKARIMLAR: Kronik tendinopatilerin tedavisinde TZP uygulama sonuçlarının incelendiği bu retrospektif çalışmada hastaların çoğunluğunda ağrı semptomlarında iyileşme olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BACKGROUND: Platelet-rich plasma (PRP) injections have been proposed as a promising alternative for treating tendinopathies. The purpose of this study was to identify factors associated with the likelihood of better clinical outcome after the peritendinous injection of PRP to treat chronic tendinopathy and determine whether PRP is an effective treatment for tendinopathies in a large group of patients. MATERIALS AND METHODS: In this retrospective study we analyze the clinical results of the peritendinous PRP injection for the treatment of tendinopathy. Clinical data was collected for each anatomic compartment for upper and lower limbs before treatment, 6 weeks and 6 months after treatment.