Fetal gelişme geriliğinde doppler ultrason ve nst verilerinin yenidoğan sonuçlarını belirleyicilik değerleri
Determi̇ne the value of fi̇ndi̇ngs of nst and doppler ultrasonography, whi̇c are used in antenatal management of fetuses wi̇th developmental delay, in predi̇cting of neonatal outcome
- Tez No: 497056
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL FAHRİ ÖÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fetal gelişme geriliği, Doppler velositometri, NST, ASV, perinatal mortalite ve morbidite, Fetal growth restriction, Doppler velocimetry, NST, ASV, Perinatal morbidity and mortality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD arşivinde bulunan 1 Ocak 2006 – 31 Mart 2016 yılları arasında doğum yapmış hastaların dosyaları tarandı. 24 – 41. gebelik haftaları arasında, düşük doğum tartılı bebek doğurtulan 346 olgu çalışmaya dahil edildi. Doğumsal anomalili ve intrauterin kaybı olan olgular çalışma kapsamına alınmadı. Olguların kardiotokografi ve Doppler ultrasonografi bulguları, yenidoğana ilişkin APGAR, umbilikal arter kan gazı ve umbilikal ven pH sonuçları, mortalite ve morbiditeleri kaydedildi. BULGULAR Doppler verileri incelendiğinde: ARED saptanan grupta yenidoğan mortalite oranının AED grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi (p ˂ 0.05) ; normal ve AED grupları arasında mortalite açısından farklılık saptanmadı (p ˃ 0.05) . NST verileri incelendiğinde: NST Tip III grubunda yenidoğan mortalite oranının, NST Tip I ve Tip II gruplarına kıyasla anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi (p ˂ 0.05) ; NST Tip I ve Tip II grupları arasında yenidoğan mortalite oranı açısından farklılık izlenmedi (p ˃ 0.05) . ASV verileri incelendiğinde: Anormal grubunda yenidoğan mortalite oranının, normal grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek olduğu izlendi (p ˂ 0.05). Doppler, NST ve ASV birlikte değerlendirildiğinde yenidoğan mortalitesini öngörmede eğri altı alanı en yüksek ölçümün Doppler velositometri [ Eğri altı Alan 0.896(0.801-0.990)] olduğu saptandı. Mortaliteyi öngörmede eğri altı alanı en yüksek ikinci ölçümün NST [ Eğri altı Alan 0.861(0.730-0.991)] olduğu gözlendi. ASV'nin mortaliteyi öngörmede eğri altı alanı [ Eğri altı Alan 0.675(0.537-0.812)] diğer ölçümlerden daha düşük olarak izlendi. SONUÇ Yenidoğan mortalitesini öngörmede en değerli yöntemin Doppler velositometri olduğu; Dopplerden sonraki en değerli yöntemin ise NST olduğu saptandı. ASV'nin yenidoğan mortalitesini öngörü değeri diğerlerinden daha düşük olarak bulundu. Fetal gelişme geriliği saptanan gebeliklerde perinatal morbidite ve mortalite riskinin belirlenmesinde Doppler velositometri ve NST kombinasyonunun kullanılmasının yeterli olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the value of findings of Cardiotocography and Doppler ultrasonography, which are used in antenatal management of fetuses with developmental delay, in predicting of neonatal morbidity and mortality. MATERIAL METHOD The files of the patients who had given birth between January 1, 2006 and March 31, 2016 in the Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul University Cerrahpasa Medical Faculty were screened. 346 cases who had delivered a baby with low birth weight between the 24th and 41st gestational weeks were included in the study. The cases who had a baby with congenital anomaly and who experienced an intrauterine loss were excluded in the study. The Cardiotocography and Doppler ultrasound findings, APGAR scores, umbilical artery and venous blood gas and pH values and mortality and morbidity values were recorded. RESULTS When examining the Doppler data: The mortality rate of the newborns in the ARED group was found to be significantly higher than the AED group (p˂0.05); There was no difference in mortality between the normal and AED groups (p˃0.05). When examining the NST data: The mortality rate of the newborns in the NST Type III group was found to be significantly higher than the NST Type I and Type II groups (p˂0.05); There was no difference in the newborn mortality rate between the NST Type I and Type II groups (p˃0.05). When examining the ASV data: The newborn mortality rate was found to be significantly higher in the abnormal group compared to the normal group (p˂0.05). When examining the Doppler, NST and ASV data together, Doppler velocimetry had the highest area under the curve in predicting neonatal mortality [The area under the curve=0.896 (0.801-0.990)]. NST had the second highest area under the curve in predicting neonatal mortality [The area under the curve=0.861 (0.730-0.991)]. ASV had less area under the curve compared to the others to in predicting neonatal mortality [The area under the curve=0.675 (0.537-0.812)]. CONCLUSION It was found in predicting neonatal mortality that Doppler velocimetry was the most valuable method and the second most valuable method was NST. The value of ASV in predicting neonatal mortality was found to be lower than others. We believe that the combined use of Doppler velocimetry and NST is sufficient to determine the risk of perinatal morbidity and mortality in pregnancies with fetal growth restriction.