Pediatrik yoğun bakım ünitesinde non invazif mekanik ventilasyon uygulanan hastaların incelenmesi
Assessment of non invasive mechanical ventilation patients in pediatric intensive care unit
- Tez No: 497057
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT ÇAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Non invazif ventilasyon, solunum yetmezliği, pediatrik yoğun bakım ünitesi, Non invasive ventilation, respiratory failure, pediatric intensive care unit
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuklarda non invazif ventilasyon (NİV) desteğinin etkinliğini ve güvenilirliğini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Eylül 2014-Mart 2016 tarihleri arasındaki hasta dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların yaşları, cinsiyetleri ve uygulama sonrası hayatta olup olmadıkları, yatış endikasyonları, solunum yetmezliği tipleri, pulse oksimetre ile ölçülen oksijen satürasyonu (SpO2)/solunan oksijen fraksiyonu (FiO2) oranları ve NİV'in invazif mekanik ventilasyon (İMV) sonrası uygulanıp uygulanmadığı kaydedildi. Bulgular: Yüz yirmi dokuz NİV uygulaması değerlendirildi. Akciğer patolojilerinin en sık yatış nedeni olduğu, bunların içinde de pnömoninin en sık akciğer patolojisi nedeni olduğu tespit edildi. Nöromusküler hastalıklar dışında NİV başarısı yüksekti. Uygulamaların %66,1'inde tip I, %33,9'unda ise tip II solunum yetmezliği geliştiği ve %36,4'ünün ekstübasyon sonrası yapıldığı görüldü. Solunum yetmezliği tipleri ve NİV uygulama şekli ile NİV başarısı arasında anlamlı fark saptanmadı. NİV başarı oranının %87,6 olduğu tespit edildi. Başarısız grupta olan iki hastanın multi organ yetmezliğine bağlı öldüğü tespit edildi. Başarısız grupta NİV'de kalış sürelerinin kısa, yoğun bakımda kalış sürelerinin ise uzun olduğu görüldü. SpO2/FiO2 (SF) oranları ile NİV etkinliği arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: Non invazif ventilasyonun kontrendikasyon bulunmayan durumlarda tercih edilmesi gereken, endotrakeal entübasyona alternatif etkili ve güvenli bir yöntem olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to assess the efficacy and safety of non invasive ventilation support in children. Material and Methods: Patients files' between September 2014 and March 2016 were reviewed retrospectively. The patients' ages, sex and whether they were alive or not after the procedure, hospitalization indications, respiratory failure types, oxygen saturation measured by pulse oximetry (SpO2)/fraction of inspired oxygen (FiO2) ratios, and whether NIV was administered after invasive mechanical ventilation (IMV) were recorded. Results: One hundred and twenty nine NIV applications were evaluated. Pulmonary pathologies were the most common cause of hospitalization, and pneumonia was the most common cause of pulmonary pathologies. The success rate of NIV was high except neuromuscular diseases. Type I respiratory failure developed in 66,1% of cases, type II respiratory failure developed in 33,9% of cases and 36,4% of applications were done after extubation. There was no significant difference between NIV success and respiratory failure types or NIV application types. NIV success rate was 87,6%. Two patients in the failure group died due to multi-organ failure. In the failure group, while the duration of stay in NIV was short, the duration of stay in intensive care unit was long. There was no relationship between SpO2/FiO2 (SF) rates and NIV efficacy. Conclusion: Non invasive ventilation has been shown to be an effective and safe alternative to endotracheal intubation, which should be preferred in cases without contraindications.