Küresel yönetişimde G20'nin yeri ve Türkiye G20 ilişkileri: 2008-2015
The role of G20 in global governance and Turkey-G20 relations: 2008-2015
- Tez No: 497073
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM HİLMİ ÖZEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: G20, Küresel Yönetişim, Yükselen Orta Güçler, Emerging Middle Powers, Global Governance, G20
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada 1997 Asya Finans Krizi sonrası kurumsallaşan G20'nin tarihsel gelişimi analiz edilmektedir. Günümüzde G20'nin bürokratik bir yapıdan küresel zirveler düzenleyen bir karaktere evrilmesinin mantığı küresel yönetişim bağlamında irdelenecektir. Bu bağlamda G20'yi içeriden statükoya meydan okuyacak bir platform olarak gören önemli yükselen güçler ile gelişmiş ülkeler arasında arabuluculuk yapmaya çalışan“orta ölçekli güçler”in tepkileri de ele alınacaktır. Yöntem olarak, uluslararası sistemde küresel yönetişim tartışmalarına dair bir teorik çerçeve ortaya konacak, bu teorik çerçeve bağlamında ABD yönetiminin 2008 Küresel Finans Krizi sonrasında küresel yönetişimin yüklerini paylaşmak ve katılımcı bir platform oluşturmak amacıyla AB hükümetleri ile birlikte, G20 kurumsal faaliyet alanı ve politika gündemini genişletme çabaları masaya yatırılacaktır. Ardından, finansal istikrardan farklı alanlara yayılan G20 faaliyetlerinin kalıcı bir sekreterya ve kurumsal altyapı eksikliğinde yol açtığı performans ve meşruiyet tartışmalarına dikkat çekilecektir. Devamında, 2015 yılı boyunca G20'nin dönem başkanlığını yürüten Türkiye'nin, dönem başkanlığı sırasında izlediği temel, siyasi ve ekonomik gündeminin ana maddeleri vurgulanacaktır. 2008 Küresel Ekonomik Kriz sonrasında ABD, küresel yönetişim yapısını daha kalıcı bir şekilde değiştirmek istemiştir ve bu istek G20 grubunun kurumsal bir yapı olarak ortaya çıkmasına neden olmuştur tartışması bu çalışmaya temel oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, G20's historical development after 1997 Asian Financial Crisis is analyzed. G20's developing process from a bureaucratic structure to organising global summits character's logic in today's world will be examined from global governance perspective. In this context, major emerging powers seeing G20 as to challenge the status quo platform inside and“middle sized powers”responses will be addressed. Methodologically, a theoretical framework of global governance discussions in international system, in this context, USA administration's to share global governance loads after 2008 Global Financial Crisis and their efforts of expanding political agenda and institutional activity field of G20 to built a corporate platform with EU goverments will be put forward. Attention will drawn on performance and legitimacy debates of G20 activities spreading out to different financial stability fields for a permanent secretariat and institutional insfrustructure. Further on, Turkey's followed agenda of main, political and economic items during its 2015 G20 presidency will be highlighted. In this study the main argument is USA wants to change the global governance more permanently and this desire has caused G20 to emerge as an institutional structure after 2008 Global Economic Crisis.