Modern uluslararası sistemde güç dengesi teorisinin yeniden kurgulanması: G-20 örneğinde hiyerarşinin hegemonyası
Reformulating the balance of power theory in the modern international system: Hegemony of hierarchy at the example of G-20
  1. Tez No: 497084
  2. Yazar: UĞUR YASİN ASAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK SAMİH GÜLBOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güç Dengesi Teorisi, Hegemonya, G-20, Kriz, Küresel Ekonomi Politik, Balance of Power Theory, Hegemony, G-20, Crisis, Global Political Economy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu doktora tezinde modern uluslararası sistemin başlangıcı olarak kabul edilen 1815 Viyana Kongresi'nin doğal bir sonucu olarak gelişen güç dengesi teorisi değişen boyutlarıyla incelenmiştir. Tezde güç dengesi teorisine ekonomi politik bir analiz çerçevesinden yaklaşılarak, güç dengesi teorisinin hegemonya kavramlaştırmasıyla ilişkisi araştırılmıştır. Söz konusu ilişki çerçevesinin II. Dünya Savaşı sonrası oluşan uluslararası güç dengesinin doğrudan bir yansıması olarak geliştiği hipotezi, uluslararası kurumların karar alma ve uygulama süreçleri analiz edilerek test edilmiştir. Tezin temel sorunsalını, uluslararası sistemin neo-liberal bir ilişki biçimi inşa ederek uluslararası işbirliğini geliştirdiği iddiasına rağmen, bu neo-liberal ilişki biçiminin hiyerarşinin hegemonyasını inşası oluşturmaktadır. Tezin örneklemini G-20 oluşturmaktadır. G-20'nin bu doktora tezine örneklem oluşturma kapasitesini belirle-yen temel dinamikleri, küresel ekonomik ve siyasal krizlerle olan ilişkisi, uluslararası kurumsallaşma boyutu, gelişmiş ülkeler, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke-lerin ekonomi politik ilişkilerini yansıtabilmesi olarak tanımlamak mümkündür. G-20'nin salt teorik eksende bir araştırmasının değil aynı zamanda uygulamadaki ça-lışma sistematiğinin incelendiği bu doktora tezini ortaya koyarken, G-20 2015 Antal-ya Zirvesine katılma ve 2015 yılından bu yana Düşünce-20 (T-20) zirvelerini kurumsal olarak takip etme imkânına da sahip olunmuştur. Uluslararası sistemin ikircikli yapısına karşı eleştirel bir metodolojinin hâkim olduğu bu doktora tezinde, G-7'den G-20'ye evrilme sürecinde ABD – AB ilişkisi, G-20'nin ortaya çıkmasının nedenleri, G-20'nin kurumsal mekanizmasını inşa eden temel dinamikler, G-20 üyesi ülkelerin makroekonomik ve siyasal gösterge setleri analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The balance of power theory is considering an ingenuous conseqeunce of 1815 Vienna Congress which admitted as the beginning of modern international sys-tem, examined with its changing dimensions in this PhD thesis. The relations between the balance of power theory and hegemony conceptualism researched with the political economy framework on the theory. The hyphotesis of these relations pro-gressed as direct incidence of the balance of power comprised after WWII tested within the analyse of the decision making and execution processes of the internation-al institutions. Despite the claim of the improvement of the international cooperation of the international system with the construct of the neo-liberal relationship, this pro-cess called 'hegemony of hierarchy' as well as the main problematic of the thesis. The research sample of the thesis is G-20. The dynamics of the G-20 being as research sample can be defined its relations with global economic and political crises, the size of its international institutionalization, and ability to reflect the political economy relations of developed, developing countries and emerging markets. While propounding the thesis, not just its theoretical underpinnings and but also its working structure in execution, have an opportunity to be participated G-20 2015 Antalya summit and to pursue T-20 meetings regulary since then. Critical methodology used as the dominant manner to criticize the hesitant body of the international system in thesis. Relations between the USA and the EU in the meantime of the transformation the G-7 to the G-20, reasons of the creation of the G-20, basic dynamics of the insti-tutional structure of the G-20, macroeconomic and political datas of the G-20 mem-ber countries are analysed in this PhD thesis.