6102 sayılı TTK çerçevesinde mali duran varlıklar hesap grubunun TFRS 1'e göre açılış finansal tablolarına aktarılması, cari dönem işlemleri ve bağımsız denetimi
Transfering assets subject to financial assets account group of tucoa to openning financial statements according to 6102 No. Turkish Trade Code as of TFRS
- Tez No: 497299
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mali Duran Varlıklar, Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Momtos-Dr, Tek Düzen Hesap Planı, Financial Accounts, Turkish Financial Reporting Standards, MOMTOS-DR
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Türkiye'de muhasebeye yön veren kanun ve mevzuatların farklı uygulamalar doğurması muhasebe meslek mensuplarının sıkıntı yaşamasına neden olmaktaydı. Bu farklı uygulamalara son vermek ve Türkiye'de de uluslararası düzeyde ortak bir muhasebe dili oluşturmak amacı ile sermaye şirketleri için finansal tabloların 1 Ocak 2013'ten itibaren Türkiye Muhasebe Standartları'na (“TMS”) göre hazırlanması zorunlu hale getirildi. Bu çalışmada yukarıdaki gelişmeler çerçevesinde, nitel ve nicel yöntemler kullanılarak Türkiye Finansal Raporlama Standartları TDHP 24 Mali Duran Varlıklar hesap grubu uygulaması sonucunda meydana gelecek değerleme, hesaplama ve raporlama farklılıkları karşılaştırmalı finansal tablolar ile ortaya konulmuş olup Tek Düzen Hesap Planında Mali Duran Varlıklar hesap grubundaki hesapların TFRS'de hangi hesap kalemleriyle ilişkili olduğu MOMTOS-DR yazılımı üzerinden yorumlanmıştır. Mali Duran Varlıklar hesap grubunun; TFRS'lerin uygulandığı Açılış Finansal Tabloları'na aktarılması, Cari Dönem Finansal Tabloları'na dönüştürülmesi, önceki dönem ve cari dönem verileri kullanılarak örnek bir işletme olan Dengel İletişim – Telekomünikasyon Ltd. Şirketi'nin karşılaştırmalı finansal tablolarla, bağımsız denetim uygulamasından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The fact that laws and regulations that direct accounting in Turkey bringing out applicational differences causing accounting Professional Stouffer. From January 1, 2013, it became compulsory for both stock and limited companies to prepare financial tables according to Turkish Accounting Standards (TMS) in order to end this applicational differences and to create a common, international level accounting language also in Turkey. In this study comparative, financial statements are used to illustrate thein crease and decrease, valuation, calculation and reporting differences as a result of application of the Turkish Financial Reporting Standards Financial Assets and through MOMTOS-DR which accounts are linked in TFSR accounts in Uniform Account Plan Financial Assets account group was explained using qualitative and quantitative methods in the framework of the developments mentioned above. It consists transfer to Opening financial statements, conversion to Current period financial statements, independent audit application of Dengel Communication – Telecommunication Company which is an examplary enterprise using the previous and current period data.