6102 sayılı TTK çerçevesinde TDHP özel tükenmeye tabi duran varlıklar hesap grubunun TFRS 1'e göre açılış finansal tablolarına aktarılması, cari dönem işlemleri ve bağımsız denetimi
Transfering assets subject to private amortization account group of tucoa to openning financial statements according to 6102 no. Turkish trade code as of TFRS
- Tez No: 497300
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar, TFRS, Türkiye Denetim Standartları, MOMTOS-DR
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Maden Kaynaklarının Araştırılması ve Değerlendirilmesine ilişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı-6 temel alınarak, bununla ilgili literatür taraması yapılmış olup, çalışma toplamda üç ana bölümden oluşmuştur. Tezin ilk bölümü Türkiye Finansal Raporlama Standartları'nın (TFRS) Vergi Usul Kanunu (VUK) Tek Düzen Hesap Planı (TDHP) 27* Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar hesap grubu ile ilgili model olarak oluşturulan önceki dönem örnek senaryo uygulaması neticesinde, finansal tablolar ile analiz edilmiş olup Tek Düzen Hesap Planında Duran Varlıklar Sınıfında yer alan Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar hesap grubundaki hesapların TFRS'de hangi hesaplarla bağlantı kurulduğu Mumeyek Online Mali Tablo Oluşturma Sistemi-Denetim Raporu (MOMTOS-DR) yazılımı üzerinden açıklanmıştır ve hesaplar birbiriyle ilişkilendirilmiştir. Tezin ikinci bölümünde Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar hesabının Önceki Dönemde yapılan aktarma işlemi sonrasında Cari Dönem Dönüştürme işlemi yapılarak oluşturulan Finansal Tabloları Önceki Dönem ve Cari Dönemle karşılaştırılarak tek tek yorumlanmıştır. Tezin son bölümünde ilk iki aşamada sırasıyla yapılan aktarma ve dönüştürme işlemleri neticesinde alınan Finansal Tablolarının önceki dönem ve cari dönem verileri kullanılarak hesaba ait verilerin finansal durumunu ve faaliyet sonuçlarını Türkiye Denetim Standartları çerçevesinde gerçeğe uygun olup olmadığını ve MOMTOS-DR yazılımı üzerinden alınan örnek bir şirket olan CİVEK MADENCİLİK ANONİM ŞİRKETİ'nin bağımsız denetim raporu hazırlanarak, Karşılaştırmalı Tablolar tek tek analiz edilmiş, yeni rasyolar oluşturulmuş ve sonuç kısmı yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
Based on the Turkish Financial Reporting Standard-6 on the Investigation and Evaluation of Mineral Resources, the relevant literature has been searched.The study is composed of three main sections. In the first part of thesis study the differences in the of the sample scenario applied as a model for the first the era TDHP 27 Exclusive Disposals account group of TURKISH FINANCIAL REPORTING STANDARDS of have been analyzed with comparative financial statements. The Class of Assets in the Class of Fixed Assets in the Uniform Chart of Accounts are linked to each other with UFRS / TFRS accounts by using MOMTOS-TR, which is software program. In the second part of thesis, the Financial Consequences of the Current Period Transformations have been interpreted one by one in relation to the Previous Period and the Current Period after the translation of the Special Exhausted Assets Account in the Previous Period. In the third part of thesis, it is determined whether the financial position and operating the financial data of the accounts are in accordance with the Turkish Auditing Standards, and whether the results of the transfer and conversion transactions carried out in the first two stages are correct by using the previous period and the current period data have been analyzed. The Independent Audit Report of CİVEK MADENCİLİK ANONİM ŞİRKETİ was taken and by analyzing Comparative Tables one by one, new ratios have been created and the result part has been written. KeyWords: Assets Subject To Amortization, IFRS, Turkish Auditing Standards, MOMTOS-DR