6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre anonim şirketlerin tasfiyesi
  1. Tez No: 629916
  2. Yazar: SELÇUK ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ ÖZGÜR MEMİŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, tasfiye, ek tasfiye, kolaylaştırılmış tasfiye, tasfiye memuru, görev, yetki, sorumluluk, hukuk, Joint stock company, liquidation, additional liquidation, simplified liquidation, liquidator, duty, authority, responsibility, law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çalışmamızda 6102 sayılı TTK hükümleri kapsamında Anonim Şirketlerin Tasfiyesi ele alınarak, tasfiye sürecinin daha iyi yönetilebilmesi amacıyla, uygulamada meydana gelen aksaklıkların aşılabilmesi için yapılması gerekenler, Yargıtay kararları ve doktrinde yer alan görüşler çerçevesinde anlatılmaya çalışılmıştır. AB'ye uyum yasaları çerçevesinde reform niteliğindeki 6102 sayılı TTK, AB'ye ticari anlamda uyumun yanı sıra, çağdaş gelişmelerin, teorilerin, eleştirel öğretinin, içtihat birikiminin, sorunlara çok yönlü yaklaşımların bir sonucudur. Çalışmamızda, anonim şirketlerin tasfiyesi, ek tasfiye ve kolaylaştırılmış tasfiye bir bütün olarak ele alınıp incelenmiştir. Anonim şirketin tasfiye sürecindeki baş aktörü niteliğindeki tasfiye memurları, çalışmamızda ayrıca ele alınıp, yetki, görev ve sorumlulukları incelenmiştir. Son olarak çalışmamızda 6102 sayılı TTK'nın, anonim şirketlerin tasfiyesi konusunda ticaret hukuku ve ticaret hayatına getirdiği yeniliklere değinilerek, bu konudaki görüş ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, the Liquidation Procedure of Joint Stock Companies is discussed within the scope of the provisions of the Turkish Commercial Code Numbered 6102 and in order to better carry out the liquidation procedure, the requirements to overcome inconveniences occurred in practice are endeavored to be explained within the framework of verdicts of the Court of Cassation and approaches in doctrines. The Turkish Commercial Code numbered 6102, which is in the nature of reform under EU harmonization laws, is the result of contemporary developments, theories, critical doctrine, accumulation of case-law and multifaceted approaches to problems as well as commercial harmonization with the EU. In our study, the liquidation procedure of joint stock companies is evaluated by considering additional liquidation and simplified liquidation procedures as a whole. Liquidators, who are the main actors in the liquidation procedure of the joint stock company, are further discussed in our study and their authority, duties and responsibilities are examined. Finally, in our study, innovations brought by the Turkish Commercial Code Numbered 6102 regarding the liquidation procedure of joint stock companies to the commercial law and trade life are mentioned, and approaches and suggestions hereof are stated.