3-12 aylık bebeği olan annelerde mizaç ve karakter özellikleri, eş uyumu, duygu düzenleme stratejileri ve bebeğin mizacının postpartum depresyon ile ilişkisi
The relationship of temperament and character features of dyadic adjustment, emotion regulation strategies, and infant temperament with postpartum depression in 3-12 months-old infants' mothers
  1. Tez No: 497306
  2. Yazar: MÜYESSER FAZLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN YALÇINKAYA ALKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum Depresyon, Yetişkin Mizacı, Bebek Mizacı, Çift Uyumu, Duygu Düzenleme, Postpartum Depression, Adult Temperament, Infant Temperament, Dyadic Adjustment, Emotion Regulation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada 3-12 aylık bebeği olan annelerin mizaç ve karakter özelliklerinin, algıladıkları eş uyumunun, duygu düzenleme stratejilerinin ve bebeklerinin mizacının postpartum depresyon ile ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmaya Türkiye'nin çeşitli illerinden 357 anne gönüllü olarak katılmıştır. Anneler Demografik Form, Edingburg Postpartum Depresyon Ölçeği, Yetişkin Mizaç Ölçeği, Bebek Davranış Ölçeği, Çift Uyum Ölçeği ve Duygu Düzenleme Ölçeği'ni doldurmuşlardır. Öncelikli olarak araştırma kapsamında kullanılmış olan Bebek Davranış Ölçeği-Çok Kısa Form'un Türkçe uyarlama çalışması için geçerlilik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Daha sonra araştırmanın temel hipotezlerini test etmek amacıyla korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi, t-test, varyans analizi ve aracı değişken (mediatör) analizi kullanılmıştır. Bulgular, annenin mizaç özelliklerinden negatif duygulanım, çaba kontrolü ve dışadönüklüğün, bebek mizaç özelliklerinden negatif duygulanımın, çift uyumu değişkenlerinden memnuniyet ve bağlılık değişkenlerinin ve duygu düzenleme stratejilerinden yeniden değerlendirmenin postpartum depresyonu yordadığını göstermiştir. Ayrıca annenin negatif duygulanımı, çaba kontrolü ve dışa dönüklüğü, bebeğin negatif duygulanımı ve çift uyumu değişkenlerinin postpartum depresyon üzerindeki dolaylı etkisinin bir duygu düzenleme stratejisi olarak yeniden değerlendirmenin aracı -mediatör- rolüyle olduğunu göstermiştir. Bulgular ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship of temperament and character features of the 3-12 months-old infants' mothers, their perceived dyadic adjustment, emotion regulation strategies, and infants' temperament with postpartum depression was investigated. Three hundred and fifty-seven mothers from various provinces of Turkey participated in the research voluntarily. Mothers filled out the Demographic Form, the Edingburgh Postpartum Depression Scale, the Adult Temperament Questionnaire, the Infant Behavior Questionnaire, the Dyadic Adjustment Scale, and the Emotion Regulation Questionnaire. First of all, reliability and validity study of the Infant Behavior Questionnaire-Very Short Form's was conducted within the scope of this research. Then, in order to test the main hypothesis of the research, correlation analysis, multiple regression analysis, t-test, analysis of variance, and mediation analysis was used. The findings have shown that postpartum depression was predicted by negative affect, effortful control and extraversion/surgency factors of mother temperament features, negative affect factor of infant temperament features, satisfaction and cohesion factors of dyadic adjustment variables and reappraisal from emotion regulation strategies. Additionally the indirect effect of mother's negative affect, effortful control and extraversion/surgency, infant's negative affect and dyadic adjustment variables on postpartum depression was explored by the mediator role of reappraisal as an emotion regulation. Findings of the study were discussed in the context of the releavent literature.