Leasing sektörünün gelişimi sat&geri kirala işleminin sektöre ve firmalara katkıları
Development of the leasing sector contribution to the sector and firm of sales & lease back
- Tez No: 497327
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kiralama, Leasing, Sat ve Geri Kirala, İşlem Hacmi, Penetrasyon Oranı, Financial Leasing, Leasing, Sale and Leaseback, Transaction Volume, Penetration Rate
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ülke ekonomileri sürdürülebilir büyüme doğrultusunda yatırımlar yaparlar ve bu yatırımları finanse etmek için kaynak arayışı içindedirler. Finansal kiralama, bu kaynak ihtiyacını karşılamak için kullanılan bir finansman tekniğidir. Ülkemizde özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişim sıkıntısına önemli ölçüde çözüm üreten finansal kiralama Türkiye'de 1980'li yıllardan itibaren tercih edilmeye başlamıştır. 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu ile hayatımıza giren leasing 2012'de yürürlüğe giren 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile son halini almıştır. Sunduğu yeniliklerle 6361 sayılı FFFK, sat ve geri kirala yoluyla finansman yöntemini ekonomiye kazandırmıştır. Bu yöntem günümüz itibariyle işletmelerin sık sık başvurduğu bir leasing türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz bu çalışmamızda 6361 sayılı FFFK kapsamında finansal kiralama ve sat ve geri kirala işlemleri üzerine bir değerlendirme yaparak leasing endüstrisinde sat ve geri kirala işlemlerinin payını inceleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
A country's economy makes investments for sustainable growth and they are in search of resource to finance these investments. Leasing is a finance technique that used to meet this resource necessity. Leasing that solves the problem of accessing the funds especially for small and medium-sized companies' ,have begun to be preferred from 1980's in Turkey. Leasing that come into our lifes with the Leasing Law no.3226, takes its last status in 2012 with the Leasing, Factoring and Finance Companies Law no.6361. With the innovations that serves, LFFL no.6361 bring sell and lease back method to economy. Nowadays, this method is frequently used leasing type by companies. In this study, we will investigate the share of sell and lease back transactions by making an evaluation about leasing and sell and lease back transactions within LFFL no. 6361.