Üretim ve imalat sektöründe finansal kiralama: Türkiye örneği
Leasi̇ng i̇n producti̇on and manufacturi̇ng sector: Turkey's case
- Tez No: 594956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKŞAN ARTAR KİBRİTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kiralama, Sat ve Geri Kirala, İşlem Hacmi, Üretim ve İmalat Sektörü, Financial leasing, sell and leaseback, transaction volume, manufacturing and production sectors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle günümüz dünyasında finansman ihtiyacına ulaşmanın önemi artmakta ve geleneksel finans tekniklerine alternatif olabilecek finansman modellerine ihtiyaç duyulmaktadır. Yatırımcılar sürdürülebilir büyüme hedeflerine yönelik yatırımlar yaparlar ve bu yatırımları için bir finansman yöntemi ararlar. Finansal kiralama (Leasing), bu finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan finansman tekniğidir. Gelişen teknoloji ve artan rekabet ortamı yatırımcıların finansman modeli seçiminde oldukça önem arz etmektedir. İşletmelerin gelişimi ve karlılıkları tercih ettikleri doğru finansman tekniği ile mümkün olabilmekte olup aynı zamanda işletmelerin finansman kaynağına kolay ulaşabilmeleri uluslararası faaliyetlerindeki etkinliğini arttırmaktadır. Dünyada yatırımların orta ve uzun vadeli finansmanının sağlanmasında etkin olarak kullanılan finansal kiralama yöntemi, firmaların artan işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamada çok büyük avantaj sağlamaktadır. Türkiye'de özellikle orta ve küçük ölçekli firmaların finansman ihtiyaçlarına önemli ölçüde katkı sağlamakta olup ülkemizde 1980'li yıllardan itibaren tercih edilen finansman modelidir. 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu ile hayatımıza girmiş olup 2012 yılında yürürlüğe giren Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri kanunu ile son şeklini almıştır. Bu çalışma ile finansal kiralama sektörünün, Türkiye'de ve dünyadaki mevcut durumu araştırılarak, üretim ve imalat sektöründeki önemi incelenecektir.
Özet (Çeviri)
With the impact of globalization, the importance of reaching financing needs in today's world is increasing and financing models that are an alternative to traditional financial techniques are needed. Investors invest in sustainable growth targets and look for a financing method for these investments. Leasing is te financing technique used to meet this financing need. Developing technology and increasing competition environment are very important for investors to choose financing model. The development and profitability of the enterprises are possible with the right financing technique they prefer and at the same time, the easy access of the financing source increases the effectiveness of their international activites. The financial leasing method, which is used effectively in the medium and long term financing of investments in the world, provides a great advantage in meeting the increasing working capital needs of companies. Turkey, especially medium and small firms to provide financing in our country is significantly contributing to the needs of the preferred financing model from the 1980s. Entered into our lives with the financial leasing law no. 3226 an took its final form with the law on Financial leasing, Factoring and Financing Companies, which entered into force in 2012. This study by finance lease (Leasing) investigated and importance in the production and manufacturing sectors in Turkey and discusses the current state of the financial leasing is leasing industry in the world and will examine its share in the production and manufacturing sector leasing in Turkey.