Çalışanların iş tatmin düzeylerinin işten ayrılma niyetlerine ve bireysel performanslarına etkisi (Ankara ilçe belediye çalışanlarına yönelik bir uygulama)
Leave working satisfaction levels of employee effectiveness of individuals and individual performance (Ankara application for local municipal workers)
- Tez No: 497336
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş tatmini, işten ayrılma niyeti, performans, çalışan performansı, Job satisfaction, intent to leave work, performance, employee performance
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışanların iş tatmin düzeylerinin işten ayrılma niyetlerine ve bireysel performanslarına etkisinin incelendiği bu araştırmanın evrenini 2017 yılında Ankara ili Çankaya Belediyesindeki 1190 memur ve 787 işçi olan 1977 çalışandan oluşturmaktadır. Örneklem ise 2017 yılında Ankara ili Çankaya Belediyesi çalışanları olarak tanımlanmaktadır. Yapılan araştırmanın için kullanılan örneklem, basit tesadüfi örnekleme tekniğidir.“Çalışanların İş Tatmin Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyetlerine Ve Bireysel Performanslarına Etkisi”araştırması için anket uygulamasında Ankara ili Çankaya Belediyesinin 150 çalışanının görüşleri değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmada, araştırmacı tarafından katılımcılara bir kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Bununla birlikte örneklem grubuna Minnesota İş Tatmini Ölçeği, İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği ve Bireysel Performans Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında işten ayrılma niyeti puanlarının cinsiyet ayrımı incelendiğinde, iş tatmini puanlarının kadın ve erkek işten ayrılma niyeti aritmetik ortalamaları arasındaki fark yapılan istatistiksel araştırmaya göre anlamlı bulunmamıştır. Bunun yanında bireysel performans puanlarının cinsiyet değişkenine göre, iş tatmini puanlarının kadın ve erkek bireysel performans aritmetik ortalamaları arasındaki fark yapılan istatistiksel araştırmaya göre anlamlı bir sonuç bulunmamıştır. Ayrıca işten ayrılma niyeti puanlarının istihdam biçimi değişkenine göre, iş tatmini puanlarının kadrolu çalışan ve sözleşmeli çalışan işten ayrılma niyeti aritmetik ortalamaları arasındaki fark yapılan istatistiksel araştırmaya göre anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The universe of this research, which examines the effect of job satisfaction levels of employees on job intentions and individual performance, is composed of 1190 employees in Çankaya Municipality of Ankara in 1977 and 1977 employees of 787 employees. The sample is defined as the employees of Çankaya Municipality of Ankara in 2017. The sample of the study was determined by simple random sampling technique. Therefore, the opinions of 150 employees of Çankaya Municipality of Ankara province were taken into consideration in the questionnaire“The effect of job satisfaction levels of employees on the intention to leave work and their individual performance”. In the research, a personal information form was applied by the researcher to the participant. Minnesota Job Satisfaction Scale, Intrinsic Departure Intensity Scale and Individual Performance Scale were applied to Thesamplegroup. According to the results of the research, the difference between the job satisfaction scores of female and male employees in terms of divorce intentions arithmetic mean of the scores of intention to leave from work was not statistically significant. However, according to the gender of the individual performance scores, the difference between the male and female Individual Performance arithmetic averages of job satisfaction scores was not statistically significant. In addition, according to the employment style of job intention scores, the difference between the job satisfaction scores and the arithmetic average of contracted working and contracted working intentions was found to be statistically significant.