Lügat-ı Musâhabet (Sözlükbilimsel inceleme, metin)
Lügat-i Musâhabet (Lexicographical research, text)
  1. Tez No: 497369
  2. Yazar: ESMA GÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. ERDOĞAN BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Lügat-ı Musâhabet, Necip Asım, Sözlükbilimsel İnceleme, Ansiklopedik Sözlük, Lügat-ı Musâhabet, Necip Asım, Lexicographical Research, Encyclopedic Dictionary
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Bu çalışmada Necip Asım Yazıksız'ın Lügat-ı Musâhabet adlı ansiklopedik sözlüğü ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, eserin türü olan ansiklopedik sözlük hakkında birtakım bilgiler verildikten sonra Necip Asım'ın hayatı, eserleri ve Lügat-ı Musâhabet hakkında genel bir bilgi verilmiş ve tespit edilen matbu nüshaların künyeleri aktarılmıştır. İkinci bölümde, Lügat-ı Musâhabet'in sözlükbilimsel bağlamda bünyesinde bulundurduğu yapılar tespit edilerek, sözlükbilimsel incelemesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca sözlükbilimsel inceleme dahilinde Lügat-ı Musâhabet'in tematik dizini çıkartılarak, eserin bünyesinde barındırdığı konular sınıflandırılmıştır. Üçüncü bölümde, metin Latin harflerine aktarılmış ve okuyucunun anlamakta zorlanacağı kelimelere dipnotlar eklenmiştir. Kalan bölümde ise eserin Türkçe-Fransızca, Fransızca-Türkçe dizini hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Necip Asım Yazıksız's encyclopedic dictionary named Lügat-ı Musâhabet is discussed. In the first part of the study, after some information is given about encyclopedic dictionary which is the kind of work; there is a general information about Necip Asım's life, his works and Lügat-ı Musâhabet and its printed copies data has been quoted. In the second part, the lexicographical structure of Lügat-ı Musâhabet has been detected and its lexicographical research has been made. In addition, the thematically index of Lügat-ı Musâhabet released and the subjects that are included in the work has been categorized within the lexicographical research. In the third part, the text transferred into Latin characters and past scripts are added to some words for readers who have difficulties about understanding. In the last part, the works Turkish-French, French-Turkish index has been prepared.