Arap Baharı sonrası Ortadoğu'da artan mezhepsel rekabetin Suriye üzerindeki etkisi
The rising impact of sectarian competition on Syria after Arab Spring in the Middle East
  1. Tez No: 497376
  2. Yazar: ŞAHİN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ONUR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, Kolonyalizm, Arap Baharı, Suriye ve Mezhepsel Rekabet, Middle East, Colonialism, Arab Spring, Syria and Sectarian Competition
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ortadoğu'da toplumsal krizlerin ortaya çıkışı ve gelişiminde iç ve dış etkenlerin karmaşık bir etkileşimi söz konusudur. Bu etkileşimin anlaşılabilmesi için 18. yüzyıldan günümüze bölgeye yönelik oluşturulan küresel politikaların ve bölgenin iç dinamiklerinin birlikte analiz edilmesi gerekmektedir. Özellikle kolonyal dönemde Ortadoğu ülkelerinin temel dinamikleri, dış aktörlerce siyasal ve toplumsal ayrışmaya zemin hazırlayacak şekilde tasarlanmıştır. Yerel siyasal aktörler, dış güçlerin desteğiyle kolonyal dönem sonrasında da ayrıştırıcı politikaları devam ettirerek kökleri geçmişe dayanan, sosyal ve ekonomik problemleri derinleştirmiştir. Arap Baharı, iç ve dış politik aktörlerin çıkarları çerçevesinde bölgede oluşturdukları sosyo-ekonomik yapıya toplumsal bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Ancak bölgedeki nüfuz alanlarını kaybetmek istemeyen yerel, bölgesel ve küresel güçlerin mezhepsel gruplar üzerinden yürüttükleri hegemonya mücadelesi Arap Baharı sonrası yaşanan çatışma ortamının inanç eksenli olarak devam eden çok boyutlu bir iç savaşa dönüştürmüştür. Böylece toplumsal tepkiyi tetikleyen siyasal ve toplumsal nedenler arka planda kalmıştır. 2010 yılında Tunus'ta başlayan Arap Baharı süreci domino etkisiyle tüm bölgeye yayılmış ve rejimlerin değişmesi ile sonuçlanan siyasal bir süreç halini almıştır. Arap Baharı, kısa bir süre sonra Suriye'ye doğru bir yayılım göstermiş ve ülke çatışmaların en yoğun yaşandığı bir alan haline gelmiştir. Suriye rejimi, Arap Baharı ile başlayan halk hareketlerine sert bir müdahaleyle karşılık vererek olayların büyümesine ve çatışmaya dönüşmesine neden olmuştur. Daha sonraki süreçte küresel güçlerin ve bölgesel aktörlerin Suriye'ye doğrudan veya dolaylı müdahalelerinde mezhepsel dinamikleri jeopolitik çıkarlar için araç olarak kullanmaları, Suriye başta olmak üzere tüm bölgede mezhepsel ayrışmaya dayalı istikrarsızlığı ve radikalizmi artırmıştır.
Özet (Çeviri)
There is a complex interplay of internal and external factors in the emergence and development of social crises in the Middle East. In order to understand this interaction, global policies towards the region which were created from 18th century to this day and internal dynamics of the region should be elaborated together. Especially during the colonial period, fundamental dynamics of the Middle Eastern countries were designed to pave the way for political and social division by external actors. Local political actors have deepened social and economic problems which were rooted in the past by maintaining separatist policies in the aftermath of the colonial period with the support of foreign powers. Arab Spring has emerged as a societal response to the socio-economic structure of the region within the interests of internal and external political actors But the local, regional and global powers carrying out the hegemonic struggle via sectarian groups has transformed the post-Arab Spring conflict scene into a multidimensional civil war in which faith is on the axis. Thus, the political and social causes that triggered the social response has remained in the background. The Arab Spring process, which started in Tunisia in 2010, has spread throughout region with domino effect and became a political process which resulted in the change of the regimes. The Arab Spring has sprang to Syria a few months after the beginning and within a short period of time, Syria has become the country in which the most intensive conflicts take place. Syrian regime has caused the events to grow into conflict by responding with a harsh intervention to the popular movements that began with the Arab Spring. In the process that follows, the use of sectarian dynamics as a tool for geopolitical interests by global forces, regional actors and radical groups in Syria directly or indirectly has increased instability and radicalism based on sectarian dissolution in the whole region, especially in Syria.