Metamorfoz ve mutasyonun sanatsal ifadesi
Artistic expression of metamorphosis and mutation
- Tez No: 497377
- Danışmanlar: DOÇ. DÜRİYE KOZLU İSMAİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: metamorfoz, mutasyon, sanat, doğa, biyoloji, metamorphosis, mutation, fine arts, nature, biology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışma biyolojinin konuları olan metamorfoz ve mutasyonun doğa üzerindeki etkilerinden yola çıkarak sanat üzerindeki etkinliği ve etkileşimini anlatmaktadır. Bu etkinlik ve etkileşim zaten mevcut olan doğa ve sanat ilişkisinde bilimin dallarından biyolojinin konuları olan metamorfoz ve mutasyonun geçmişte ve özellikle bugün sanat çalışmalarında ne kadar sık kullanıldığıyla aktarılmıştır. Sanatın pek çok alanında sıkça rastlanan değişim ve dönüşüm kavramlarının yoğunluk nedenleri incelenmiş ve bahsi geçen nedenler öznel yorumlarla desteklenmiştir. Plastik sanatlarda genellikle biçimsel olarak ele alınan metamorfoz ve mutasyon kavramlarının güncel sanattaki yansımaları gözlenerek bu gözlemlemelerin felsefe, politika, sosyoloji, tıbbi, teknoloji ve edebi alanlarla nasıl ilişki içinde olduğu özgün fikirlerle açıklanmıştır. Aynı zamanda ağırlıklı olarak felsefe alanından farklı düşünürlerin kavram ve terimlerinden ve tıp, biyoloji veya teknolojik gelişmelerden faydalanılarak bu kavramların metamorfoz ve mutasyon konularıyla nasıl tesadüf ettiğine dair özgün çıkarımlar yapılmıştır. Bu çıkarımlar değişim ve dönüşüm kavramlarının hem teorik hem de pratik olarak bütünleşik bir biçimde sunuluşuna ve sonucunda özgün bir çalışma yapılmasına ortam hazırlamıştır. Çalışmanın oluşturulması farklı alanlardan kaynakların elde edilmesi ve bu kaynakların birbirleriyle ilişkilendirilmesiyle başlamıştır. Kurulan bağlar doğaya özgü ve endüstriyel malzemelerle birleştirilerek etüt, eskiz ve üç boyutlu tasarımlarla devam etmiştir. Çalışmasının sonucunda metamorfoz ve mutasyonun farklı bir disipline ait kavramlar olmasına rağmen sanatta ne kadar sık kullanıldığı ve bu kavramların çeşitli alanların kavramlarıyla da ortak noktada buluştuğu bilgisine erişilmiştir. Bu bilgiler göz önünde bulundurularak metamorfoz ve mutasyonla ilgili bugüne kadar yapılmış çalışmalara teorik ve pratiğin bir arada olduğu güncel ve özgün bir çalışma eklenebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study elucidates the effectiveness and interaction of metamorphosis and mutation phenomenons, which infact are the subjects of biology, on the fine arts based upon their observable effects on nature. This effectiveness and interaction was revealed in the already existing relations between nature and fine arts with demonstrating how frequently the biological phenomenons metamorphosis and mutation are used in fine art studies in the past and especially at present. The reasons of the abundance of change and transformation which are frequently seen in many fields of fine arts were investigated and the aforementioned reasons were supported with subjective comments. The reflections of the metamorphosis and mutation concepts, which are generally handled stylistically in plastic arts, were observed in contemporary fine arts and how these observations are in connection with the fields of phylosophy, politics, sociology, medicine, technology and literature were revealed with unique ideas. At the same time, by mainly benefiting from the concepts and terms of the various philosophers and the advances in medicine, biology and technology, unique inferences were made regarding how these concepts coincide with the subjects metamorphosis and mutation. These inferences enabled the integrated presentation of change and transformation concepts both theoretically and practically and all together pave the way for performing this unique study. The setting off this study was initiated with gathering the literature from different fields and associating these literature with one another.. The established links were proceeded with etude, sketch and three dimensional designs via combining them with natural and industrial materials. As a result of this study, it was revealed that metamorphosis and mutation concepts are frequently utilized in fine arts despite the fact that they are originally the subject of a different discipline. It was deduced in the light of these findings that an up to date and unique study that involves theory and practice together could be attached to the studies of metamorphosis and mutation carried out until today.