Antalya ili örneğinde Karakoyunlu Yörük ağzı: Ses bilgisi, şekil bilgisi, söz varlığı ve Karakoyunlu Yörük etnografyası
Dialect of Karakoyunlu nomads in the example of Antalya province: Phonology, morphology, vocabulary and ethnography of Karakoyunlu nomad (Yörük)
  1. Tez No: 497375
  2. Yazar: RAMAZAN DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH AĞCA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Ancient Linguistics and Cultures, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Etnografya, Karakoyunlu, Yörük, Ses ve şekil bilgisi, Söz varlığı, Antalya, Ethnography, Nomad of Black Sheep, Phonology and morphological information, Vocabulary
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 779
Özet
Bu çalışmada, artık günümüzde büyük çoğunluğu Antalya bölgesinde yerleşmiş bulunan, bir kısmı hala göçer durumda olan ve Isparta iline bağlı Anamas yaylasına çıkan Karakoyunlu yörükleri üzerinde çalışılmıştır. Çalışma; Giriş, Birinci Bölüm, Karakoyunlu Yörük Etnografyası, İkinci Bölüm, Dil İncelemesi, Üçüncü Bölüm, Metinler, Değerlendirme ve Sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın amacı, problemi, kapsam ve sınırlılıkları ve yöntemine yer verilmiştir. Birinci Bölümde Karakoyunlu Yörüklerinin Etnografyası incelenmiştir. Genel bir yörük tanımı yapıldıktan sonra, Karakoyunlu Yörüklerinin tarihi, Antalya bölgesine gelişleri anlatılmıştır. Karakoyunlu yörüklerini oluşturan obalar ve bu obaların yaylakları hakkında bilgi verilmiştir. Yörüklerin barınakları olan kara kıl çadır ve tarihi süreç içinde, topak çadırdan kıl çadıra nasıl geçtikleri, mevsimlik yurtları, yayla ve Antalya sahili arasında kervanlarla yaptıkları mevsimlik göçleri ve göç yolları geniş şekilde ele alınmıştır. Yaylak ve kışlaklarda yaşayışları, uğraşları incelenmiş, gelenek ve görenekleri; gelin alma, giyimleri, oyunları, müzikleri, çalgıları ve ölüm değerlendirilmiştir. Karakoyunlu yörüklerinde anlatılan efsaneler derlenmiştir. Yörüklerin ekonomik olarak geçim kaynağı olan, koyun, keçi, sığır, deve, at gibi hayvanlar hakkında geniş bilgi verilmiştir. Karakoyunlu yörüklerinde dokunan kilim, heybe, seccade, sofra, ala çuval, çuval, bağcak ve kolanlar incelenmiş ve bunlar üzerinde işlenmiş yanışlar (damga), tarihi bir süreç içinde incelenmiştir. İkinci ölümde, Karakoyunlu Yörüklerin Ağız incelemesi yapılmıştır. Dil incelemesi, 3. Bölümde verilen çevriyazı metinlerine bağlı kalınarak yapılmış, ses bilgesi, şekil bilgisi, söz varlığı incelenmiş ve sözlük olarak eklenmiştir. Üçüncü bölümde, Karakoyunlu yörük halkından yerleşik hayata geçtikleri Antalya bölgesinde ve yaylak olarak kullandıkları Isparta iline bağlı Anamas yaylasında konuşmalar derlenmiş, bu konuşmaların çevriyazısı yapılarak metinler oluşturulmuştur. Değerlendirme ve sonuç bölümünde Karakoyunlu yörük ağzında saptanan ve öne çıkan genel özellikler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present work consists of an introduction to the present study, three chapters the first chapter is regarding ethnography of Karakoyunlu nomad (yörük), the second section is about review of their language, and the third section is regarding their texts, an assessment and a conclusion section. The current study was carried out on the Karakoyunlu yörük, while their vast majority has settled in the province of Antalya; some of them still seasonally migrate to Anamas Plateau in İsparta province. In the introduction section; the aim, problem, coverage, limitations and methods of the present study were provided in details. In the first chapter, ethnography of Karakoyunlu nomad was explored. After providing a global definition of Yörük, we narrated information regarding the history of Karakoyunlu Yörük and their arrival to Antalya region. Moreover, we provided data regarding the nomad groups making up Karakoyunlu yörük and mountain pastures that yörük groups have utilized. We also comprehensively recounted on how yörük transferred their shelters, frame tents (yurt) to the black tent built with goat hairs during the historical process, described their seasonal homes, highlands, seasonal migrations with camel caravans between Antalya coasts and highlands, and their migration routes. In addition to detailing life style of Karakoyunlu yörük in their summer postures and winter quarters, we inspected their endeavors, custom of“fetching the bride”in the context of their customs and traditions, their clothing, games, music, musical instruments, and deaths. We also compiled the myths narrated among the yörük. Moreover, we extensively outlined as to yörüks' source of economic livelihood consisting of sheep, goats, cattle, camels, horses etc. The rugs, shoulder bags, saddle-bags, prayer rugs, tablecloths, sacks, ala sacks, bellybands, and ropes woven by Karakoyunlu yörük were examined in detail and the stamps and burnings placed all of these materials were inspected as well. In the second chapter, we reviewed the dialect of Karakoyunlu yörük. Evaluation of their language and dialects were performed based on the transcription texts presented in Chapter 3 of the current work. We also examined the phonation, morphology, and vocabulary of their language and dictionary pertaining to the yörüks' language was also added to the present work. In the third chapter, we compiled conversations of Karakoyunlu yörük who both have been experiencing permanent settlement in Antalya region and who still seasonally migrate to Anamas plateau in Isparta province. The compiled conversations were transcribed into conversation texts. In the assessment and conclusion section, we evaluated noticeable structures detected and prominent features of Karakoyunlu yörüks' dialect.