Hüseyin Cahid: A reluctant unionist 1908-1918
Hüseyin Cahid: İsteksiz bir ittihatçı 1908-1918
- Tez No: 497435
- Danışmanlar: PROF. DR. FEROZ AHMAD
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İkinci Meşrutiyet Dönemi, Sultan Abdülhamid II, Hüseyin Cahid, İttihat ve Terakki Fırkası ve Cemiyeti, 31 Mart Olayı, isteksiz İttihatçı, The Second Constitutional era, Sultan Abdulhamid II, Huseyin Cahid, the Association and the Political Party of Union and Progress, 31 March Incident, reluctant Unionist
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
20.yy'da Osmanlı İmparatorluğu kendi kamuoyuna yabancılaştırılmış anayasa ve meşrutiyet gibi kavramların beşiği oldu. 1908 yılının Temmuz ayında Genç Türkler başdüşmanları olan Sultan Abdülhamid'i anayasayı tekrar yürürlüğe koymaya mecbur ettiler ve yeni bir dönem başladı. Anayasa kahramanları olarak ortaya çıkan İttihat ve Terakki yeni rejimin koruyuculuğu rolünü üstlendiler fakat anayasanın sanıldığı gibi sihirli bir şey olmağını görünce şoka uğradılar. Bununla beraber Osmanlı İmparatorluğu dahili ve harici ahvalden dolayı siyasi bir karmaşa dönemine girdi. Yeni dönemin başındaki Bulgaristan ve Bosna-Hersek'in kaybını, Trablusgarp ve Balkanların yitirilmesi takip etti. Dahili siyasette ise 31 Mart Olayı, kısa ömürlü hükümetler ve Genç Türkler arasındaki bölünmeler yüzünden zaten güçsüz olan Osmanlı İmparatorluğu iyice güçsüzleşti. Bu şartlar altında İttihat ve Terakki kendi üzerine kurtarıcı rolüne bürünerek dağılmakta olan Osmanlı İmparatorluğu'nun kurtuluş formülüne sahip olduğu iddiasını öne sürdü. Saflarında kendilerini İttihat ve Terakki'nin ideallerine adamış entellektüel ve içten vatansever insanlar vardı. Ediplikten siyasete ve sonra gazeteciliğe geçen Hüseyin Cahid sahibi olduğu Tanin gazetesi sayesinde dönemin önemli bir figürü olarak ortaya çıktı. Hüseyin Cahid, her ne kadar İttihat ve Terakki'nin sözcüsü olarak anılsa da bu tezde kendisi, adamış bir İttihatçı olarak değil isteksiz bir İttihatçı olarak, farklı bir bakış açısıyla incelenmiştir. İttihat ve Terakki'nin ön planda olan bir üyesi olan Hüseyin Cahid, kendi siyasi partisini ve Cemiyeti açıkça eleştirmekten çekinmemiş, eleştirileri, memnuniyetsizlikleri ve isteksizliği zorla veya ikna ile pasifleştirilmesiyle sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the 20th century Ottoman Empire became the cradle of concepts that were alienated to its public by Abdulhamid II such as constitution, liberty and constitutional monarchy. In July 1908 the Young Turks achieved to force their archenemy Sultan Abdulhamid II to restore 1876 Constitution and a new era began for the Ottoman Empire. The heroes of constitution, the Union and Progress assumed the role of vanguards of the new regime. The hopes of the Young Turks were devastated as the constitution turned out to be not a magical instrument besides the Ottoman Empire entered an era of political turmoil because of weak international and internal conditions. The new era started with shocks, the loss of Bulgaria and Bosnia-Herzegovina and continued with the loss of Tripoli and Balkans. Internal politics were no better, 31 March Incident, short-term governments and division among the Young Turks weakened the already weak Ottoman Empire. In such conditions the Union and Progress decorated itself with the role of a savior and claimed to have the formula to revive the crumbling Ottoman Empire. Within its ranks there were many intellectual and sincere patriots dedicated themselves to the ideals of the Union and Progress. Huseyin Cahid, a man of literature who became a parliamentarian and a journalist, emerged as a significant figure in this era, thanks to his newspaper Tanin. Huseyin Cahid was recognized as the spokesperson of the Union and Progress, however the thesis studied him from a different perspective, not as a dedicated but a reluctant Unionist. Even as a member of the Union and Progress, Huseyin Cahid did not hesitate criticizing his own political party and the Association of Union and Progress publicly. His critiques, dissatisfaction and reluctance resulted with his coercive or persuasive pacification.
Benzer Tezler
- Servet-i Fünûn hikâyecisi olarak Hüseyin Câhid Yalçın
Hüseyin Câhid Yalçın as short story writer of Servet-i Fünûn
ÖZGE ŞAHİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Türk Dili ve EdebiyatıMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HANDAN İNCİ
- Hüseyin Cahid Yalçın'ın Sabah gazetesindeki tenkidi yazıları(1899-1900)
Critical articles from Hüseyin Cahid Yalçın at Sabah newspaper(1899-1900)
DUYGU ÖZTÜRK
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
Türk Dili ve EdebiyatıMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF.DR. ABDULLAH UÇMAN
- Fikir Hareketleri Dergisinin 'Matbuat hayatı' sütununda edebî eleştiri
Literary criticism in 'Matbuat hayatı' column of Fikir Hareketleri journal
ŞENNUR TÜRK
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Türk Dili ve EdebiyatıMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ABDULLAH UÇMAN
- Servet-i Fünûn romanında yokluğun arkeolojisi
Archaeology of absence in the Servet-i Funun
KÜBRA DEMİR
Doktora
Türkçe
2023
FelsefeFatih Sultan Mehmet Vakıf ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HASAN AKAY
- Türk romanında çalışan kadın tipleri -Tanzimattan Cumhuriyete kadar-
Başlık çevirisi yok
SEMA UĞURCAN
Doktora
Türkçe
1983
Türk Dili ve Edebiyatıİstanbul ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF.DR. MEHMET KAPLAN